Beregszász szőlőhegyén az ukrán elnök

„Legyen egy ünnepnap a szőlészek, borászok tiszteletére”- mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a beregszászi szőlőhegyen felállított alkalmi tribünről tartott előadása során, melynek során ígéretet tett Kárpátalja felvirágoztatására.

Valószínűleg Ronald Reagan túl magasra tette a lécet. Ő is színészből lett elnök, és feltehetőleg a legjobb alakítását hozta ebben a szerepben. Alaposan részt vállalt a hamis talapzatra, hullahegyekre épített kommunista világhatalom összeroppantásában. Amikor megérkezett a hír, hogy Ukrajnában is ex-színészt választottak elnökké, az emberben kigyúltak a remény halvány fényei, hátha talán ő is ügyes lesz a politikában, hátha fejetetejéről végre talpára állítja (passzolj még egy cigarettát) ezt a jobb sorsra érdemes régiót, északkeleti szomszédjainkat. Aztán múltak a napok, hónapok, évek, és semmi.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Chizay Pincészet gyönyörűséges szőlőhegyén felállított alkalmi tribünön

Bár a remény fényei immár kihunyóban vannak, egy érdekes hírről azért jelzés érkezett Kárpátaljából. Volodimir Zelenszkij Beregszászra érkezett, ahol ellátogatott a Chizay Pincészethez, és a szőlőhegyen felállított alkalmi tribünről tartott előadást Kárpátalja felvirágoztatásáról. A hírügynökségi jelentések szerint festői környezetben tartott patetikus beszédet az ukrán elnök, ahol felvázolta nagyívű elképzeléseit Kárpátalja fejlesztési stratégiájáról, melynek során kifejtette: Ukrajna legyőzi a vírust és újra megnyílik Kárpátalja az ország és a világ előtt.

Zelenszkij múzeumok, iskolák, várak felújítását, úthálózat kiépítését vázolta fel. Elmondta, hogy szeretnék maximálisan kiaknázni a turizmusban rejlő lehetőségeket, ahogy a szőlészetben, gazdaságban rejlő potenciált is. Az elnök indítványozta, hogy a jövőben legyen egy ünnepnap a szőlészet, borászok tiszteletére.

a beregszászi Chateau Chizay Pincészet Kárpátalja vezető borászata

Az elnök beszédét követően felszólalt Olekszij Petrov, Kárpátalja kormányzója is, aki bővebben kitért a fejlesztési programokra. Petrov szerint a terület legnagyobb kincsét „az itt élő lakosok jelentik. Munkabírásuk, tehetségük egész Európában ismert.” A kormányzó reméli, hogy olyan feltételeket teremthetnek számukra, fizetéseket adhatnak nekik, hogy ezen túl ne külföldön kelljen boldogulást keresniük.

Beregszász a szőlőhegyéről

A nagygyűlés helyszíne, a beregszászi Chateau Chizay Pincészet Kárpátalja vezető borászati központja, amely elsőként jelentkezett ebből a régióból minőségi termékekkel. Összességében 272 hektáros birtokából Beregszászon 70, Medencén 121, Závidfalván 81 hektárt művelnek. A beregszászi Kishegy déli oldalában, festői környezetben helyezkedik el ültetvényük, a Tiszától alig 10 kilométerre északi irányban. Ezen a birtoktesten 200-300 méteres tengerszinti magasságban Muskotály, Cserszegi Fűszeres, Tramini, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling mellett Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, valamint Alibernet terem.

Az elnök a nagygyűlést követően a kórházba látogatott

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a XXVI. Bükkvinfest Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny legnagyobb meglepetését Chateau Chizay Pincészet szolgáltatta, mivel benevezett 8 tételükből 1 Nagy Aranyat és 6 Aranyat nyertek, így ők lettek a borverseny legeredményesebb borászata. Az idei fesztiválon a pandémia miatt nem vehettek részt, ám tavalyi kiváló szüreti eredményei még ennél is sokkal jobb eredményeket sejtetnek a közeljövőre. Túlzás lenne azt állítani, hogy az ukrán – magyar kapcsolatok virágkorukat élik, mégis számos ok indokolná a szálak szorosabbá fűzését a Beregszász környéki, egykori Alsó-Bereg, Ugocsa Borvidékkel, mely egyébként nagyjából Tokaj magassági körén húzódik.

A szőlőhegyi nagygyűlést követően az elnök megtekintette a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház felújítási munkálatait. A kórház udvarán Ivan Males kórházigazgató számolt be az augusztus végén megkezdett felújítási munkálatokról. Az új épületszárny átadását 2022 végére tervezik.

(Dékány Tibor)