Birtoklátogatások 2020/6 Cseri Pincészet

Ahogy az egész világot, úgy minket is igyekezett lebénítani a járványhelyzet, ám végül győzött az élet, és nagy örömmel vágtunk bele az idei, immár kilencedik alkalommal kiírt „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk lebonyolításába. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei hatodik utazásunk során Pannonhalmára látogattunk a Cseri Pincészethez.

2013-tól datálható ismeretségünk a Cseri Pincészettel. Szerkesztőségünk az év nyarán látogatta meg először az akkor még nehezen megközelíthető pincéjüket a nyúli „szurdikok”-ban felfelé kanyarogva. A birtok abban az időben még csak alakulófélben volt, de boraik már akkor is jelezték, hogy Cseri Norbert elkötelezettje a minőségi borkészítésnek, így megjegyeztük, hogy jó lesz figyelni rájuk. Megérzésünket az élet igazolta, idén olvasóink beszavazták családi pincészetüket a legjobbak közé.

Archiv fotó 2013-ból

Cseri Norbert Győrben született, ám édesanyja pannonhalmi lány volt, az apátsági pincészetnél dolgozott. Valami ősi vonzódás Norbertet is a bencés apátság, meg a borkultúra felé vonzotta. Ő is ott kezdett el dolgozni gyakornokként, majd fél évet a Konyári Pincénél töltött el, hogy kitanulja a vörösbor-készítés fortélyait. 2008-tól aztán 2012-ig megint csak az apátsági pincészetnél tevékenykedett, ám időközben, 2010-től már megkezdte saját birtokának kialakítását is. Telepítése 2012-ben termőre fordult, így ettől kezdve már csak erre koncentrált. Önálló borászként az motiválta, hogy Pannonhalma több figyelmet érdemel, meg kívánta mutatni, hogy ezen a borvidéken számos érték van, nem csak az apátsági pincészet az egyetlen borműhely a térségben.

2012-ben az első ütemben telepített 3 hektár fordult termőre, amiben Rajnai Rizling, Savignon Blanc, Pinot Blanc, Merlot, valamint Cabernet Franc kapott helyet. A második telepítési ütemre 2011-ben került sor, amikor újabb 3 hektáron Rajnai Rizling, Savignon Blanc, Tramini, Merlot, valamint  Cabernet Franc került a földbe. Aztán a harmadik ütemmel 2013-ban be is fejeződött a telepítés, amikor ugyancsak mintegy 3 hektáron Rajnai Rizling és Pinot Blanc mellett már a kékszőlőé lett a főszerep Merlot-val, Cabernet Franc-kal és Kékfrankossal. Nagyjából 6000 tőke/hektár elrendezéssel, szűk térállással telepítették a szőlőt, és 1,5 kg/tőke terheléssel művelik a szőlőt. Ahogy mindebből jól látszik, a birtok fő fajtája a fehérek közül a Rajnai Rizling, amiből jelenleg összességében 3 hektáron-, a kékszőlők közül pedig a Merlot, amiből 2,5 hektáron terem a szőlő.

A társaság nagyjából ugyanaz, csak közben eltelt 7 esztendő

Érkezésünkkor nagy örömünkre szolgált, hogy a család minden tagja jelen volt érkezésünkkor, így a szülők mellett most alkalmunk volt megismerni a második generációt is. Egy bevezető Sauvignon Blanc után a kóstolót a pincészet vezető – Rajnai Rizling domináns – borsorával folytattuk. A szép Secundis, Quartus, Sextus után jött az elképesztő, 1 éven át finomseprőn érlelt Sextus, majd a spontán erjesztésű, szintén hordóban érlelt Septimus, végül egy csúcs Octavus. A vörösboraik ugyanazt a magas színvonalat mutatták, Merlot-jukban több a gyümölcsösség mint déli testvéreikben, miközben megvan a nagy test, meg a bársonyosság némi karamellel, kávéval a végén.

 

A szép borok és a meleg vendéglátás mellett a legmélyebb benyomást a családi pincészet második generációja jelentette. Fiúk, Barnabás elhivatottságát, szakmai tudását mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy tavaly év végén felvették a Juniborosok csapatába. Lányuk, Auguszta az ausztriai Krems-ben nemzetközi borkereskedelmet tanul. Megnyugtató volt érzékelni, hogy a családi borászat magas színvonalú működése így hosszú távon biztosított.

A jövő: Auguszta és Barnabás

(DT)