Átadták a 2021 évi Magyar Bor Nagydíjakat

Január első napjaiban jelentette be a Magyar Borszakírók Köre a hatodik alkalommal kiírt Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseinek névsorát. A díjak átadására Pannonhalmán került sor, az ötödik alkalommal megrendezett Hungarian Gettogether alkalmából. A legjobb fehérbornak, valamint a legjobb vörösbornak járó serlegeket a rendezvényt szervező Németh Ágnes, valamint a Kosárka József, a Magyar Borszakírók Köre elnöke adta át.

Németh Ágnes adja át a serleget Kamocsay Ákosnak

A díjátadóra augusztus 25-én került sor, a Főapátsági Pincészet árnyas teraszán, ahol 20 borászat kóstoltatott, nagyjából 220 vendég kóstolt, szórakoztatta őket a SinKotta improvizációs színház, az Era Nova Orchestra vonósnégyese, utána pedig DJ Prof I. T., aki nem mellesleg Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Borászat kereskedelmi és marketingigazgatója. A programot a REKONTIR Cégcsoport támogatta.

A Magyar Borszakírók Köre tavaly hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként, amelyek ezúttal a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2018 lettek. (A díj történetében ezúttal első alkalommal kerül a díj Neszmélybe, ugyanakkor Villány már a harmadikat gyűjti be.)

Günzer Tamás is megkapja a serleget

Ez egy egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, különböző sorrendben, két bizottságban.

Kamocsay Ákos, valamint Günzer Tamás a győzteseknek járó serlegekkel, közöttük Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke

Mint közismert, a koronavírus-járvány ezt az ágazatot is érzékenyen érintette, különös tekintettel a forgalomkiesés okozta veszteségekre. Örvendetes ugyanakkor, hogy a hazai fogyasztók továbbra is főleg a magyar borokat keresik, amiben nem kis segítségükre lehet a tapasztalt szakértők olyan értékítélete, mint az orientációt szolgáló idei szavazási végeredmény is.

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására korábban Debrecenben, idén azonban  az ötödik alkalommal megrendezett Hungarian Gettogether rendezvény keretein belül került sor.

(DT)