Album a Takler családról

Alig telt el egy hét azóta, hogy a Takler Borbirtok és személyesen Takler András részére átnyújthattuk a „Magyarország legszebb Szőlőbirtoka” elismerő oklevelet, máris újabb nevezetes nap következett el a Takler család életében. Október 24-én délután a Lóvasút Kulturális és rendezvényközpontban mutatták be a Takler családról szóló új albumot. Az interjúkötetet az alkotók, valamint idősebb és ifjabb Takler Ferenc, és Takler András mutatta be. Eredetileg úgy tervezték, hogy ezt az új kiadványt csak a Takler Birtokon lehet majd kapni, de menet közben más szempontok is előtérbe kerültek, így az Anima könyvlánc is terjeszteni fogja.

Vitéz Attila kiadó, Tallián Hedvig szerkesztő, és a Takler trió mutatta be az új kötetet, melyhez a zenei hangulatot Balázs János varázslatos zongorakoncertje biztosította. A könyvben néhány borász kolléga, valamint kiemelkedő életpályát futó barátok – Kondor Katalin, Niszkács Miklós, Eperjes Károly, Kóbor János, Dunai Antal, Freund Tamás, Balázs János mesél a Takler családhoz fűződő élményekről.

Ideje volt hogy megjelenjen egy ilyen kötet Takler Ferencről és fiairól, hiszen nem akármilyen életpályát futottak be. Takler Ferenc élettörténete vetekszik Ludas Matyijéval, hiszen őt is földönfutóvá tették, mint a nevezetes népmese-hőst. Történt ugyanis, hogy a konszolidált kádári évtizedek közepe-táján, 1978-ban egyszer csak jött egy végzés a tanácstól, hogy családi portájukat istállóstól, borospincéstől el kell hagyniuk 2 hónapon belül, mivel kisajátításra kerül. Itt mindenkinek elmehetne az életkedve, Takler Ferenc azonban nem adja fel, szőlőterületet bérel Bátán, majd amikor összejön egy kis pénz, megveszi testvérével felesben első 1 hektáros birtokát a Baranyavölgyben. Két fiával műveli a szőlőt, és a Decsi-hegyen a kisajátítási pénz egy részéből megvesz egy leégett tanyát, amit lépésről lépésre elkezd felújítani.

A hit, az akarat, az elszántság, a tudás és a szorgalom ereje hozott létre húsz év folyamatos munkájával egy olyan családi birtokot, amelyről csak az elragadtatás hangján lehet beszélni. A valamikori 1 hektáros területből ma 85 hektár lett, a lepukkant Decsi-hegyi tanya helyén pedig egy birtok-központ a négy éve megnyitott Takler kúriával. Az épület és a pincék több ütemben jöttek létre szerves folyamatban. A főépület a mintegy 1000 m2-es pincével 2011 októberére készült el. De ezzel nem ért véget a Takler birtok kialakítása, napjainkra rendezvényterasszal, 200 fő befogadására alkalmas vendéglátó központtal, 38 szobás szállodával, melyhez csatlakozik a Fecsketanya, valamint a böllértanya is. A bor nagy vonzerő, de egymagában nem alkalmas arra, hogy egész napos programokat lehessen felépíteni rá. Ezért aztán a wellness részleg aktívan egészíti ki a programlehetőségeket a tanyán a 11X5 méteres úszómedencével és jakuzzival.

Azt mondják, hogy a pezsgőspohárban is a legalulról érkező buborék érkezik a legnagyobb energiával a felszínre, így történt ez a Takler család életében is. Ez a buborék-szindróma vezérfonallá vált náluk, hiszen Takler Ferenc gyakran figyelmezteti fiait: Óvakodjatok a megelégedett emberektől!

(dékányT)