Borok a koronavírus idején 3.

Szigetcsépen jártunk a Gál Szőlőbirtokon és ifjabb Gál Csabával beszélgettünk. Következzék az interjú harmadik része, amelyben a jövőbe mutató tervekről lesz szó.

 

Mi újság a szőlőben?

Az élet nem állt meg a szőlőben. Jövő héten telepítünk, ráadásul 12 hektár területen. Sok éven keresztül nem telepítettünk új ültetvényt, ez mostanra aktuális lett. Próbáljuk a technológiát fejleszteni. Fémtámrendszert használunk, lesz ahol keskenyebb sortávval dolgozunk. Fajtákban nagyrészt azt telepítünk, amit amúgy is termesztünk, Cabernet sauvignon, Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Kékfrankos és újként hozunk be egy hektár Cabernet franct, és közel három hektár Irsai Olivért. Cabernet sauvignonból telepítünk a legnagyobb felületen, mert a balatoni birtokunkon levő Cabernet sauvignon ültetvényben nagy a tőkehiány, hamarosan el kell búcsúznunk tőle. Amikor kivágjuk addigra Szigetcsépen termőre fordul a fiatal telepítés. A Chardonnay viszont nagyon jó állapotban van Lesencefalun, így abból a fajtából továbbra is biztosított a balatoni alapanyag.

Mi lesz a sorsa azoknak a szőlőültetvényeknek, amelyek terméséből nem készítetek bort? 

Ha nem lesz gyökeres változás, akkor fájó szívvel, de kivágjuk azokat az ültetvényeket, amikről termést adunk el, így csökkentjük a területet, és csak annyit művelünk majd, ami a mi boraink elkészítéséhez feltétlenül szükséges. Mi szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozunk, ennek jövedelmezősége jelenleg kiszámíthatóbb, mint a szőlőtermesztésé, így nálunk ezek területi aránya várhatóan növekedni fog az ültetvények rovására. Le fognak járni az AKG támogatások is, ennek következtében sok szőlőtermesztő valószínűleg ki fogja vágni ültetvényét. Sajnos a szőlőtermesztési ágazat szempontjából negatív a jelen és egyelőre a jövőkép is…

Milyen megoldási lehetőséget látsz a szőlő – és borágazat számára?

Az újabb ültetvények a nagy termésátlagokra képes fajtákkal, jelenleg megtermelik a magyarországi borkészítéshez szükséges szőlő mennyiséget, sőt, sokszor túltermelés is van. Fájó szívvel mondom ki, de talán akkor fog rendeződni a piac, ha szőlőültetvényeket vágnak ki, és annyi szőlő lesz, amire ténylegesen szükség van, esetleg kisebb hiány alakul ki. Így talán emelkedhet a szőlő felvásárlási ára.

Mindemellett van külföldi borbehozatal, amit le kellene minimalizálni. Persze azzal tisztában vagyok, hogy ez nem egyszerű kérdéskör. Sok, nagyobb borászati üzem behozza az olcsó, kész bort, így a megtermelt szőlőre nincs rászorulva. Átfogó, piacszabályozó segítségre lenne szükség, de ennek kivitelezése, megvalósítása nem termelői feladat.

Borászati szempontokat figyelembe véve sokat segítene rajtunk, ha a magyar borfogyasztás emelkedne, az utóbbi években lecsökkent, 25 liter /fő/év alá. Ezért mi mindenkit arra bíztatunk, hogy igyon magyar bort!

Hogyan változik a borászati technológiátok, a szortimentetek?

Néhány év, mire termőre fordulnak az új telepítéseink. A szortimentet szeretnénk szűkíteni a fajták tekintetében, de közben a sokszínűségünket megőrizni, hogy mindenki megtalálja a számítását.

A reduktív, könnyű, jó ivású gyümölcsös borok mellet egyre több komplexebb tételünk is van. Fehérborokban is megjelenik egy-egy fahordós tétel, ami terméskorlátozott ültetvényről származik. Vörösborok terén is testesebb, de jó ivású borokat készítünk. Nagyon szép volt tavaly a vörösbor alapanyag. Nem akarunk sietni az ebből készült borral, Karácsonyra jön majd ki, vagy a 2021-es év elejére.

Két éve készítünk gyöngyözőbort. Szeretnénk palackozni rosé gyöngyözőbort is. Ez újdonság lenne nálunk. Először csak kis mennyiségben, hogy megtapasztaljuk, mennyire kedvelik borfogyasztóink. A fehér gyöngyözőborunk az Ezerjó és Szürkebarát házasítás és Jóbarát névre hallgat, ennek sikere első elkészítése óta töretlen.

Hogy áll a szőlő?

Nálunk most fakad a szőlő. Április 2-án mínusz kilenc fok is volt területeinken. A felmérések szerint az akkor nem okozott nagyobb gondot, de közvetlenül a rügyfakadás kezdete előtt április 15-én – 3,5 celsiusfok és a sokáig + 10 celsius fok alatti talajhőmérséklet érezteti hatását. Jelentős fagykárra rügyvizsgálat alapján nem számítottunk, de a fakadás mégis elég heterogén képet mutat. Úgy vélem legalább egy héttel, a többi borvidékhez képest lemaradásban vagyunk, mert nálunk később indult a fakadás. Ami nagy gond, hogy jelenleg aszály van, kellene az eső.  Minden csepp esőre szükség lenne.

Tervezitek az öntözés bevezetését az ültetvényeiteken?

Gondolatban szerepel, voltak is pályázati lehetőségek, de ezidáig nem vágtunk bele. Ebben az évben kivárunk a pályázatok terén is, most a 12 hektár telepítésre koncentrálunk, de a közeljövőben átgondoljuk ezt is. Az biztos, hogy előre kell lépni, hogy meglegyen a lehetősége az öntözésnek.

Hogyan hat rátok a klímaváltozás?

Inkább a szélsőségek azok, amik felerősödtek. Előfordul, hogy gyakorlatilag nincsen telünk, de ellenkezőleg a szélsőségesen alacsony hőmérséklet is gondot okozhat. Most például mindenki az aszállyal küzd, de amikor csapadék van, sokszor nem egyenletes az eloszlása. Tavaly májusban nálunk például 130 mm eső hullott. Volt is feladat a növényvédelem terén, de végül minőség tekintetében nagyon szép évjáratunk lett. A termésátlag sok helyen alacsonyabban alakult a vártnál, de a minőségre a mi területeinken nem lehetett panasz. Rajtunk nem fog múlni az idei borok minősége sem, az időjárás, az évjárat lesz a döntő.

Milyen évre számítotok idén?

Hogy milyen év lesz, azt nem tudjuk, egyelőre aszály van. Ha ez marad, akkor a peronoszpórától egyelőre nem kell félni, mert az induló fertőzéshez csapadék kell. A többi betegséget nehezebb előre meghatározni, lisztharmat esetén attól is függ, volt-e fertőzés tavaly az adott területen. Ami egyre nagyobb gondot okoz országszerte az a feketerothadás, nagyon oda kell figyelni a kórokozójára. De jóslásokba nem mernék belevágni. Optimistán azt remélem, hogy növényvédelem szempontjából könnyű évünk lesz, minőség terén pedig kiemelkedő.

Hogy értékeled a mostani borfogyasztást?

Sokan otthon vannak, kimennek a kertbe, és a kertészkedés öröme mellett megisznak egy-két fröccsöt. Most sokan nem ülnek autóba, így nincs is akadálya a kulturált borfogyasztásnak. Franciaországban magától értetődő, hogy megisznak otthon egy pohár bort az ebédhez, vagy a vacsorához. Ha az emberek életének mindennapi részévé válna a borfogyasztás, az jó lenne a szőlő és bortermelőknek és a fogyasztóknak egyaránt.

Cikkünk a Bor és Piac magazin 3-4. lapszámában jelent meg.