Az előrejelzés szerepe a szőlő növényvédelmében

Tapasztalt termelők és növényvédelmi szakembert alkalmazó gazdálkodók számára valószínűleg nem tartalmaz újdonságot ez az írás, de kezdő, a szőlőtermesztéssel most ismerkedő emberek számára, hobbitermelőknek iránymutatást adhat az adott témában. A szöveg célja az érdeklődés felkeltése a téma iránt, valamint egy rövid áttekintés nyújtása az előrejelzés fogalomkörében.

Az előrejelzés alapelve, hogy meghatározzuk a kártevők és kórokozók fellépésének, megjelenésének majd elterjedésének kockázatát. Az integrált növényvédelem során a növényvédelmi kezeléseket előrejelzésre alapozva, a kárküszöb értékek figyelembe vételével, a hasznos élő szervezeteket kímélő módon, okszerűen kell végrehajtani. A definícióban leírt okszerű növényvédelem csak előrejelzés alapján valósítható meg. A szőlőtermesztés éves költségének jelentős részét a növényvédelemre szánt összegek teszik ki. Ennek következtében értelemszerű, hogy szakszerű növényvédelem végzésével spórolhatunk. A nem indokolt permetezések többletköltséget és felesleges környezetterhelést jelentenek, viszont az „alulkezelések” vagy a nem megfelelő időben végzett kezelések a legnagyobb termés- és bevételkiesés okozói is lehetnek. A termesztésben a növényvédelemért felelős személynek ismernie kell a kártevők életfolyamatait, a kórokozók biológiáját, a szőlőfajta és a fenológiai stádiumok érzékenységét, valamint az egyes növényvédőszerek hatásmechanizmusát annak érdekében, hogy az előrejelzés ténylegesen segítsen a döntéshozatalban, és így hatékony, költségkímélő növényvédelmet tudjunk folytatni.

A Bor és Piac magazin első 2019-es számában folytatódik Ifj. Gál Csaba növényorvos (Gál Szőlőbirtok és Pincészet) cikke, melyben  a döntéstámogató rendszerekről, valamint a szőlő legjelentősebb járványos betegségeinek és kiemelt kártevőjének előrejelzéséről olvashatunk.