Maradj otthon, bonts ki egy palack bort!

Mégjobb, ha azok közül választasz, melyek legutóbbi bortesztünkön szerepeltek. Így bárki lecsekkolhatja, hogy ízlése milyen közel áll hozzánk, tesztelőkkel. Évnyitó szerkesztőségi ülésünkön összedugtuk a fejünket, és egy jó csomó dolgot megbeszéltünk, elhatároztunk. Ezek közé tartozik az is, hogy megszüntetjük a korábbi gyakorlatot, melynek során például együtt teszteltük a Rajnai Rizlinget az Olaszrizlinggel, összemosva e két, egymástól meglehetősen különböző fajta értékeit. Hogy kiemeljük a Rajnai Rizling megbecsültségét, idei első tesztünkön ezt a fehérbort a Pinot noirral értékeltük most együtt.

Az újesztendőt tehát egy vörös és fehér párossal indítottuk. Olyan fajtákat választottunk, amelyek szakmailag nemzetközi szinten a „legjobbak közé tartoznak”. Lássuk, mi hogy állunk ezekkel a fajtákkal! Tesztjeinket idén is a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati tanszékén tartottuk az Országos Borbíráló Bizottsággal karöltve.

A Pinot noir felhozatalról alkotott véleményünket Dr. Pásti György foglalta össze.

„Sokan mondják, hogy a Pinot noir egy megosztó fajta; vannak, akik imádják, mások utálják. A fajta kedvelői kiemelik egyedi, tényleg más fajtákra nem hasonlító színhatását, karakteres, gyümölcsaromákban gazdag illatanyagait, valamint finoman „agresszív”, jellegzetes ízeit. Az elutasítók pont ezeket a tulajdonságokat kritizálják, hiányolják a testet, a szép érett tanninokat, s a gyakran savasabb karakter miatt fellépő „vékonyabb” érzetet.

Mintáink közt ugyanez a megoszlás figyelhető meg. A húsz minta zöme nagyon határozottan „pinós” jellegű Pinot noir volt, főként, ha a színárnyalatokat tekintjük, illetve az esetek többségében valóban a fajta illatjegyeire utaló illat- és aromakomponenseket kerestük. Sajnos ízhatásaiban és összbenyomásait tekintve már nem minden beküldött minta szerepelt ilyen jól. A mezőny második felében már gyakrabban kóstolhattunk kissé vékonyabb, savhangsúlyos, kicsit egyensúlyhiányos mintákat is. Az okok többfélék: természetesen elsődlegesek az évjárat adta adottságok, vagy azok hiánya, amelyek e fajta esetében kulcsfontosságúak lehetnek a szükséges egyensúly létrehozásához.

A másik elem, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, a választott érlelési technológia és annak időtartama. A legjobban szereplő minták közt főleg a 2018-as és 2017-es évjárat borai találhatóak, ahol tehát a fiatalos, lendületes karakter, párosulva a kellő testtel és egyensúllyal, s főleg mértéktartó (nem hosszú) kisfahordós érleléssel, ki tudta domborítani és egyben meg tudta őrizni a Pinot noir fajta adta erényeket.”

A Rajnai rizlingről Dr. Sólyom-Leskó Annamária gondolatait közöljük.

„A Rajnai rizling az izgalmas, szinte „egzotikus” világfajták közé tartozik. Mint tudjuk, mindmáig a Rajna-mente a fő hazája, innen indult hódító útjára. Ha nem is járt be akkora utat, mint a még mindig világsztár Chardonnay (vagy akár a Sauvignon blanc-t is említhetjük), azért a világ számos pontjára eljutott Elzásztól Kaliforniáig. Viszont azt is meg kell jegyeznünk, hogy a legszebb, legkifejezőbb, legtipikusabb – etalon – Rajnai rizlingek még ma is a Rajna partján teremnek, illetve általában a hűvösebb klímájú termőterületekre illik. Legyen akár száraz, akár kései szüretelésű, a Rajnai rizling bora mindig egyedi. Különleges aromavilágának gyakori alkotóeleme a petrolosnak titulált, gázolajra, petróleumra emlékeztető jellegzetes illat. Ezt egyébként kémiailag a klorofill bomlásterméke okozza, és a Rajna mentén egyáltalán nem örülnek a jelenlétének…

A teszt során mondhatni átfogó képet kaptunk a magyar Rajnai-helyzetről. A borsorban a szokásos száraz borok mellett kései szüretelésű (száraz) minták is helyet kaptak, sőt, még egy narancsbort is kóstolhattunk. Mindez a Rajnai rizlingben rejlő lehetőségeket, a fajta potenciálját mutatja, nem is beszélve a hazájában oly kedvelt desszertborokról (ezúttal ilyen mintákat nem kértünk). A kóstolt borok döntő többsége kiválóan megfelelt a fajtával szemben állított követelményeknek, és ékesen példázzák, hogy ez a fajta kiválóan alkalmas a fahordós érlelésre is. A 2019-es évjárat élénk savai idővel majd lekerekednek, ahogyan történt ez az idősebb tételek esetében is. Néhány borban mi is felfedezhettük a fentebb említett petrolos jelleget – a hazai fogyasztók körében ez még elfogadott, sőt szinte elvárt dolog (talán majd egyszer itt is megváltozik a „divat”). Mindenesetre megbizonyosodhattunk arról, hogy nálunk is jól érzi magát a Rajnai rizling – és mi is jól érezzük magunkat egy-egy pohár Rajnai rizling társaságában.”

A teszt részletes eredmény a pontszámokkal lapunk idei első számában olvasható.