Nagy fehér fajták tesztje 4.

Az Ősszel is Balaton rendezvényünkre készülve világossá vált, hogy rendezni fogunk egy tesztet, ahol komoly, komplex fehérborokat kóstolunk meg. Az eredményeket, valamint a borleírásokat folytatásokban közüljük, a bortesztről bővebben itt olvashatnak. A három bizottság borainak összesített eredményét a Bor és Piac magazin 2022. negyedik lapszámában olvashatják. 

Az „A” Bizottág tagjai: Dr. Sólyom-Leskó Annamária, Fabók Mihály, Matyasovszky István és Szabó Péter. A borleírásokat Dr. Sólyom-Leskó Annamária írta.

Feind és Feind Pincészet Kft.:Balaton Bor 2021

Olaszrizling

999 Ft

Átlagpont: 84.75

Megjelenésében világossárga árnyalat uralkodik finom zöldes csillanással. Illatában nagyon kedves, de a fajta esetében megfoghatatlan virágos, muskotályos jelleg köszönt. Kóstolásnál minimális maradékcukor-tartalom teszi kerekké, teltté a képet, egyébként reduktív, friss, citrusos jellegű karakteres savszerkezettel. Kissé különc, de azért harmonikus és kedves Olaszrizling.

Feind és Feind Pincészet Kft: Fahordós Olaszrizling 2020 

Olaszrizling

1999 Ft

84.25

Megjelenésében közepesen mély szalmasárga árnyalatú. Illata gyümölcsös, ananász, mangó érezhető. Bár illata inkább visszafogott, ízben egyértelműen megjelennek – már-már túlzóan – a hordós érlelés jegyei. Szerencsére ez édeskésen fűszeres ízekben jelenik meg: vaníliára, körtére, szegfűszegre emlékeztető zamatok érezhetőek. A bor közepes testű, így a barrique ízvilága kissé intenzíven érvényesül.

Söptei Borászat: Harmónia 2018-19-20-21

Pinot blanc, Chardonnay, Szürkebarát

3400

83.25

Megjelenésében szalmasárga, tiszta, tükrös. Illata meghatározhatatlan, ami valószínűleg a házasítás miatt van így, de zamataiban érett termés jegyeit hordozza magán. Kóstolásnál közepes test tartja egyben a tételt, tömör, feszes szerkezetű. Savai kellemesek, lekerekedettek. Összességében a házasítás gyakorlatának legfontosabb előnye – egyben hátránya – jellemzi a tételt: a felhasznált fajták mindegyike hozzájárul az összképhez anélkül, hogy bármelyik is előtérbe helyezné magát. 

KisPince: Apjafia 2020

Olaszrizling

1750 Ft

82

Megjelenésében tetszetős szalmasárga szín. Illatában intenzíven megjelennek a hordós érlelés nyomai. Kóstolásnál a savszerkezet és a nem túl vastag testesség nem ad elég lendületet a bornak, és a fahordós fanyarságot nehezen ellensúlyozza. Ízjegyeiben a citrusosság dominál, egy minimális maradék cukorból eredő édeskés ízérzettel. Utóízében finom fanyarság érezhető.

Fritsch Pince: Villányi Olaszrizling, 2021

Olaszrizling

1800 Ft

82

Megjelenésében halvány szalmasárga. Illata először fedett, majd kinyílik, rövid szellőztetés után gyümölcsös aromák érezhetőek. Kóstolásnál pici szénsav köszönt, amit kellemes édesség ellensúlyoz. Közepes testű, viszont savkaraktere nem elég határozott. Íze főként gyümölcsös, őszibarack és egres jellemző zamatával.