Borok a koronavírus idején

Mi történik egy világjárvány esetén a borpiacon? Hogy reagálnak az emberek a veszélyhelyzetre? Mennyi bort fogyasztanak? Hogy rendeződik át a piac?  Hogy érint mindez egy szekszárdi bortermelőt? Interjú Vesztergombi Csabával

A koronavírus kapcsán nehéz helyzetbe kerültek a bortermelők. Sokan a turizmusra, a vendéglátásra, a helyi értékesítésre alapoznak, az ő forgalmuk gyakorlatilag leállt. A legtöbb étterem és szálláshely bezárt, akik nem azoknak pedig újra kellett gondolniuk a működési feltételeiket. Vannak, akik az exportra építettek, ők sincsenek könnyű helyzetben most, és vannak, akiknek az áruházláncokban is kaphatóak a boraik. A bolti eladások hirtelen megugrottak az olcsóbb árfekvésű borokból, de elképzelhető, hogy ez is csak egy átmeneti állapot.

Ti klasszikusan hol értékesítitek a boraitokat?

A mi borainkat kevésbé lehet áruházláncokban kapni, pedig ott még fogynak az alacsonyabb árfekvésű borok. A legtöbb borunk a gasztronómiában kelt el, de jelenleg az teljesen leállt.  Egy kamionnyi bort elküldtünk Svédországba egy hete, és kilátásban vannak más exportjaink is, de senki nem tud semmit arról, hogy mi lesz a jövőben.

Éppen újratelepítés előtt áll egy területed, hogy haladsz a telepítéssel ?

A legtöbb oltványunk Olaszországból származik,  de onnan jelenleg sajnos nem tudok oltványt beszerezni. Mindig is olasz oltványokkal dolgoztam, mert azok vírusmentesek, tökéletesek, életerősek, igaz, hogy drágábbak is, de cserébe azt kapom a pénzemért amit szeretnék. Itthon is vannak ugyanilyen jó minőségű oltványok, de annyira keresettek, hogy nem tudunk hozzáférni.

A szőlőt eközben ugyanúgy kell gondozni, mint a korábbi években ?

Igen, a szőlőt nem érdekli, hogy járvány van. Kidolgoztunk egy vészforgatókönyvet, ami alapján elképzelhető,  hogy idén csak a szükséges minimális szőlőművelést fogjuk elvégezni, ami pont arra lesz elég, hogy jövőre rendesen leszüretelhessük a termést. Az idei évben elképzelhető, hogy szüretelni sem fogunk. Van némi tárolási kapacitásunk, de a komplett szüret termése egészen biztos, hogy nem fog elférni a pincében. Megoldás lehet, ha lepalackozzuk a bort, ugyanakkor azt is tárolni kell, és kell hozzá üveg, dugó, amik külföldről érkeznek.

A boraitok ennek ellenére „zavartalanul” készülnek ?

Külön szomorúság számunkra, hogy most raktuk össze a nagy prémium borainkat, de jelenleg üvegünk sincs, amibe letölthetnék őket, hiszen a prémium borainkhoz prémium üvegeket használunk, amiket Olaszországból rendelünk. Elképzelhető, hogy idén egyszerűbb palackokba fogjuk letölteni a borainkat, elvégre nem a palack teszi bort.

Milyen állami támogatásra számítotok?

Szerencsére több gazdaságot segítő intézkedés lépett életbe, ilyen az is, hogy a hiteltörlesztést prolongálták. A turizmus és a vendéglátás szektorhoz hasonlóan a borágazatot is komolyan sújtja a válság, ezért szeretnénk mi is megkapni azokat a könnyítéseket, amiket ők. Ez nagyban segítené a működésünket, ha minimális fordulattal is, de legalább működnénk. A munkaerő megtartására irányuló erőfeszítések a legsürgetőbbek, nem is elsősorban nálunk, hanem az 50-100 főt alkalmazó borászati cégeknél.

Milyen óvintézkedéseket vezettetek be?

Vigyázunk az idősebb generációra, ők most otthon maradnak a szekszárdi bortermelők közül, Édesapám, és a többiek is, őket ellátjuk, és ha nehezen is, de elviselik ezt az állapotot.

Milyen megoldást látsz ebben a nehéz helyzetben?

Reménykedünk, hogy rövid ideig fog tartani a járvány! Nekünk nincs webshopunk, és Szekszárdon sokaknak nincs. Eszünkbe jutott, hogy kiírjuk, hogy vállalunk házhozszállítást, de kérdés, hogy a szállítási költségek megtérülnek-e. Ugyanakkor jelenleg talán nem az a legnagyobb problémájuk az embereknek, hogy bort vegyenek. Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a bor és elsősorban a vörösbor fogyasztása kedvező élettani hatásai miatt is ajánlott, az ilyen betegséggel sújtott időszakban is. Erről már eleink is így vélekedtek: „A szekszárdi bikavér az orvosságnál többet ér, aki issza hóttig él”