Tatán tartották meg a Sommelier Bajnokság első fordulóját

A Magyar Sommelier Szövetség által megszervezett országos Sommelier Bajnokság idén is kétfordulós, melynek első napján február 29-én Tatán, a Hotel Gottwald különtermében mérették meg alkalmasságukat a benevezettek.   A verseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter. 

A bajnokság első fordulójának színhelye a tatai Hotel Gottwald

Az első fordulóban Tatán nyolc résztvevő küzdött meg a döntőbe jutásért.  A legjobb három versenyző ma déltől a Gundel étterem Erzsébet termében folytatja a versenyzést.

A nyolc versenyző a teszt kitöltésével kezdte a vizsgáztatást

A nyolc versenyző az első forduló során a tesztek kitöltésével kezdte a megmérettetést, melynek során 35 kérdést kellett megválaszolniuk. A második része a délelőtti feladatkörnek három bor felismerése volt. Ezek közül egy fehérbor, a tállyai Rózsa György 2018-as Együtt tokaji Furmintja volt. A két vörösbor közül az egyik hazai volt, a dörgicsei Pántlika Pincészet 2012-es Cabernet Savignonja, míg a másik az ausztrál Lindeman’s  Pincészet 2019-es Shiraz bora.

A szövetség elnöke a térség prominenseinek, valamint a Szöllősi Pincészet tulajdonosának társaságában

A nyolc résztvevőnek a délutáni fordulóban személyes készségüket, felkészültségüket kellett bizonyítaniuk. Vörösbort kellett dekantálással felszolgálniuk, a borról szakszerű leírást kellett adniuk, majd két fehérbort kellett felismerniük, jellemezniük, és hozzájuk a megfelelő falatokat kiválasztaniuk.

Bencsik János országgyűlési képviselő megnyitójával indult a délutáni forduló

A tatai első fordulón a Neszmélyi Borvidék is képviseltette magát. A borvidék legismertebb borásza, Kamocsay Ákos a zsűri munkáját erősítette. A délután során lehetőség nyílt a Szöllősi Pincészet, a Kősziklás Borászat, valamint a Hilltop Neszmély borainak kóstolására. A kóstolók sorát színesítette a bajnokság főszponzorának, a Törley Pincészetnek bemutatója.

A tatai vetélkedést köszöntötte, és megtisztelte részvételével Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője, valamint Tata város polgármestere Michl József.

A zsűri figyelemmel kísérte a versenyzők minden mozdulatát

(Dékány Tibor)