Egy elismert Bordeaux-i borászat Napában vezet be új terméket

A Napa-völgy híres arról, hogy kiváló Bordeaux-i típusú borokat terem, és ezért felkeltette a nemzetközi borpiaci szereplők érdeklődését is.

Az elmúlt években több francia château-tulajdonos is bevásárolt itt: a Château Latour tulajdonosa, François Pinault megvette az Araujo Estate-et, a Rauzan-Seglát és a Canont birtokló Alain és Gerard Wertheimer a St. Supéryt.

A Château Pontet-Canet (St. Émilion, Bordeaux) pedig most jelentette be, hogy piacra dobja új napai márkáját, a Pym-Rae-t.

A nagy, 256 hektáros birtokot, amely a bő 7 hektárnyi szőlőterület mellett egy kétszintes olasz villaépületet is magában foglal, és Villa Soriso névre hallgatott, eredetileg Robin Williams színész vásárolta 1994-ben. A birtokot ő keresztelte át – gyermekei középső nevei után – Pym-Rae-re. A Mayacamas hegységben található Mt. Veeder apelláció hűvösebb területein telepített ültetvényeket a Bordeaux bal partján jellemző szőlőfajták uralják: 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot és 5% Cabernet Franc. A termést eddig a környező borászatok vásárolták fel.

A mostani vásárlók, Alfred Tesseron és fia, Noé az egyik legnagyobb és legsikeresebb Bordeaux-i birtok mellett a konyaküzletben is jelen vannak, és már évek óta keresték a megfelelő befektetést Észak-Kaliforniában Terveik szerint a napai birtokot biodinamikus módszerekkel művelik meg, apró változtatásokkal. Így például teheneket alkalmaznának azzal a céllal, hogy a patáik nyomán hagyott gödrökben megmaradjon a víz az egyébként viszonylag száraz, hegyvidéki talajon.

Az új szerzemény első évjáratát január végén mutatták be a szakmának szűkkörű vacsorákon. A prémium bor a Pym-Rae nevet kapta, a korábbi tulajdonos emléke előtt áldozva.

(Forrás: Fortune.com, Santo Nashville, localwineevents.com, fotó: Pym-Rae)