Kárpát-medencei borünnep a Festetics Palotában

 

Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Magyar BOR Intézet és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a BORmedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a határtalan Kárpát-medencei (bor)kultúra ünnepe, ez alkalommal a Festetics Palotában (Andrássy Egyetem) , december 7-én, 15-22 óra között.

Idén is sétálókóstoló lesz, közel 50 kiállító közreműködésével – anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul. Szép szokás szerint idén is meghívnak egy-egy anyaországi és egy külhoni községet vagy régiót mint a rendezvény díszvendégeit.

A 2019-es díszvendégek:

– Külhon: Felvidék,

Külhoni díszvendég a Felvidék

– Belhon: Somló hegy (Balaton Borrégió)

Belhoni díszvendég a Somló

Lesznek érdekességek és kiemelt programok is.

Ingyenes Bormedence bemutató-kóstolók: Korpás András felvidéki szőlőnemesítő különleges keresztezései és Somló kincse, a juhfark

A BORmedence BOREGYETEM – mesterkurzusok középpontjában hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek:

(1.) A Monarchia sokszínű borvilága (Boldog békeévek borai) mesterkurzus Darrel Joseph, amerikai borszakíró, Közép- és Kelet-Európa szakértő tolmácsolásában

(2.) Somogyi Gergely, a Tokaj Today alapító-vezetője Tokaj alig ismert boraiból mutat néhány igazán érdekes különlegességet: édes és száraz fordítást, édes és száraz  máslást, különböző stílusú szamorodnikat és más meglepetések is várhatók.

A BORmedence programsorozat részeként pedig bemutatkozik az idei évtől kezdve a Kárpát-medence bora©, mely a Kárpát-medence legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor. A bor először hivatalosan a BORmedence 2019. évi őszi rendezvényén lesz kóstolható.
A Bormedencén csaknem 50 kiváló hazai és külhoni borász mutatkozik be boraival a történelmi Magyarország területéről.