2019 a Disznókő szemszögéből

2017-ben, alapításának 25 éves jubileumi esztendejében nyerte el a szerkesztőségünk által alapított Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat a Disznókő Szőlőbirtok. A Disznókő a Tokaji borvidék természetes édesborainak legmagasabb nívóját reprezentálja, az a borászati műhely, amely a rendszer-változtatást követően a tokaji borstílus megújulásának motorja volt. 6 puttonyos aszúik testessége, intenzitása, hosszúsága jelzi, hogy a Disznókő aszúk méltán képviselik a világ természetes édesborai között a legmagasabb színvonalat. A Disznókő birtokigazgatója, Mészáros László nyilatkozott kérésünkre az idei esztendő évjárati sajátosságairól.

Mészáros László, a Disznókő birtokigazgatója

„Ez egy olyan év volt, amikor viszonylag enyhe tél után egy nagyon korai tavasz érkezett, meleg és száraz március.  Nagyon korán jött a rügyfakadás, majd egy picit hidegebb időszak következett, a május az kifejezetten hűvös volt, de jött mégis egy viszonylag korai virágzás,ami június közepéig le is zajlott. A nyár változó volt, az elején június nagyon meleg volt, a július inkább hűvös és esős, majd az augusztus újra meleg, kisebb-nagyobb záporokkal tarkítva, ami végül is kedvezett a szőlő érésének.

Gyakorlatilag szeptember elejére a Hárslevelű kivételével már minden szőlőnk fiziológiailag érett volt, tehát nem csupán a cukor szempontjából. Így a vártnál sokkal korábban elkezdtünk szüretelni, ha jól emlékszem, már július 5.-e körül megkezdtük a szüretet a száraz bornak való Furminttal. Úgy július közepére már be is fejeztük a száraz bornak való szőlő leszedését. Ez nagyon szép érett szőlő volt, száraz boraink remekül sikerültek érett, ugyanakkor szépen lekerekedett savakkal. A szeptember – októberi rendszeres csapadék egy nagyon szép nemes rothadást hozott, azt a fajta nemes rothadást, ami nagyon finom botritiszt eredményezett, ami nem szőrös képletekből áll, hanem elvékonyította a bogyó héját, hogy gyönyörűen tudjon töppedni a szőlő, és rengeteg aszúszem képződött.

Aszúszüret a Disznókő birtokon

A szüretelési metodikánk szerint általában háromszori szedést szoktunk tartani aszúszemre a Furmint táblákban, idén viszont kétszeri szedéssel rengeteget tudtunk válogatni. Volt egy első szedésünk, ami szeptember végétől október közepéig tartott, a második menet pedig október 20.-tól egészen november legelejéig. A két aszú-generáció nagyon különböző volt, az első inkább töppedt volt, savakban gazdagabb, a második pedig a botritisz által teljesen megemésztett húsú szőlő volt, egészen krémes aszúszemekkel. Az első menetből származó aszúszemeket tartalmazó szőlőt már nem csak hogy feldolgoztuk, hanem nagyobb része ki is erjedt, míg a második menetből származó szőlő feldolgozását most fejezzük be.

Ez az évjárat különlegesen szépen botritizálódott aszúszemeket hozott

Amit így elöljáróban az évről elmondhatok, az annyi, hogy nem csak hogy sok aszú volt, de nagyon tiszták az ízek, nagyon szép és gazdag borok lesznek ebből nagyon komplex kifinomult gyümölcsös ízekkel. Azt gondolom, hogy ez egy emlékezetes, gazdag évjárat lesz. Nem egy tipikus évjárat,annál inkább különleges. Ebből most lesz nekünk vagy 25 féle különböző aszú-tételünk, melyek külön lesznek érlelve hordókban úgy másfél éven keresztül legalább, és majd utána fogjuk csak a házasításokat elvégezni.Tele vagyunk reményekkel, bár egyetlenegy pici negatívuma azért volt az évjáratnak, és ez a mennyiség. Az utóbbi két évhez képest azért jócskán alatta vagyunk a várakozásainknak. Viszont a lényeg az, hogy minden borunk a legjobb évjáratokat idéző lesz!”

(Dékány Tibor)