Új feldolgozóval bővült a Tornai Pincészet

A Somló-hegyen az András-napi bormester-találkozón Nagy István agrár­miniszter, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője, valamint Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens, a SZIE dékánja jelenlétében adták át a Tornai Pincészet új, korszerű szőlőfeldolgozó üzemrészét. Az ünnepség keretein belül egyúttal átadták a Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjakat is.

A Tornai Pincészet egy tradicionális családi pincészetből szerves fejlődéssel nőtte ki magát a Somló egyik legnagyobb borászatává. A birtok megalapítója, Tornai Endre, akit a hegyen mindenki csak Bandi bácsiként emlegetett, 1946-ban kezdett el gazdálkodni egy kis 800 négyszögöles birtokon. szorgos munkával, és a minőség iránti elkötelezettséggel fejlesztve birtokát elérte, hogy ő volt az első Somló-hegyi gazda, aki önállóan palackozta a borait a nyolcvanas évek végén. Bandi bácsi tiszteletére Dr. Janky Ferenc professzor emeritus javaslatára Tartanak a Somló hegyen minden évben András-napokat. Most ez a találkozó adott keretet ahhoz, hogy felavatásra kerüljön a pincészet új szőlőfeldolgozó üzemrésze. A Tornai Pincészet András-napi bormester-találkozóján egyben a Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjakat is átadták.

Tornai Tamás, a pincészet tulajdonosa az avatási ünnepségen

1995-ben vásárolta meg az épületet és az alatta húzódó tekintélyes méretű pincét a Tornai család. Az eredeti épületet többszörösére bővítették úgy, hogy annak népi barokk indíttatású formavilágát az újonnan épített épületszárnyak vonatkozásában is megőrizték. Az új épületszárnyakkal bővített, építészetileg egységbe formált borászati központ 1999-re készült el. Ennek pincéjébe kerültek a Somló hegyen elsőként saválló acéltartályok, így aztán a Tornai Pincészet hozta forgalomba az első reduktív technológiával készített borokat hazánk legkisebb borvidékéről.

Most a pincészet életében újabb jelentős lépés következett el, mindössze 2 és fél hónap alatt felépült a pincészet új 225 m2-es feldolgozója. A Tornai pincészet borkészítési technológiája a ’90-es évek közepétől kikristályosodott, aminek lényege a 8-48 óra hosszon át tartó héjon áztatás a préselést követően. Ennek során az áztatási hőmérséklet ideálisan 8-18 fok között történik. Ennek biztosítása érdekében került most az új feldolgozótérbe 6 db. egyenként 40 hl-es hűthető tartály.

Nagy István agrár­miniszter és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő

A Somló viszonylag kis hegy, amit nem szabad elcsúfítani hatalmas acél-tartályokkal – vallja Tornai Tamás, a pincészet tulajdonosa. Ezért az új feldolgozónak kettős funkciót kell betöltenie, egyrészt alkalmazkodnia kell a hegy építészeti tradíciójához, másrészt a vertikális feldolgozást a lehetőség szerint horizontális elhelyezkedésben kell megoldani, gravitációs feldolgozási rendszerben. A helyi viszonyokra teljesen egyedi megoldást kellett kidolgozni, amihez a 40 hl-es hűthető, targoncázható tartályok játsszák a főszerepet. Ehhez a sajátos helykihasználó technikához Dobosi Dániel nagyszerű partner volt Szentantalfáról, az ő konstrukciójában készült a feldolgozó technikai kialakítása.

A rendezvényen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta: a tudomány és a szakma találkozása mindig konstruktív és eredményes. Mint mondta, a világban zajló komoly konkurenciaharcban a magyar borászat szép eredményeket ért el, amihez a Tornai-borok jelentős külföldi sikerei is nagyban hozzájárulnak. Minőség nélkül nincs előrelépés, a fejlesztés fejlődés nélkül nem lehetséges – mondta.

Nagy István agrár¬miniszter és Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens az ünnepi díjátadón

Az új szőlőfeldolgozó üzem átadásakor Nagy István agrár­miniszter Márai Sándor gondolatait idézte. „A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából.”

– A saját fejlesztés példaértékűen mutatja be, miként lehet a helyi viszonyokhoz igazodó technológiával kinyerni a termésből az igazi értéket, és kimagasló minőségű, verseny- és exportképes prémiumborokat készíteni. A kapacitásnövelő beruházás lehetővé teszi napi 400 mázsa szőlő költséghatékony feldolgozását 12 órás áztatás mellett – jegyezte meg Nagy István agrárminiszter. Itt a Somlón meg van a sztori, megvannak a kimagasló termőhelyi adottságok, és most már megvannak a technológiai feltételek is ahhoz, hogy világ-viszonylatban is kimagasló borok készüljenek.

A Somlóért – Tornai Endre Emlékdíj idei díjazottai

Mint ismertette, az Agrárminisztérium a magyar borok értékesítését 3,5 milliárd forintos támogatási programmal segíti, a pályázati időszak 2020 márciusában kezdődik. A program 50 százalékos támogatás mellett segíti a földrajzi árujelzővel rendelkező borok népszerűsítését. Az Agrárminisztérium idén további 10 milliárd forintot különített el borászati üzemek fejlesztésére.

A pincészet tulajdonosa, Tornai Tamás bemutatta a klímatudatos mezőgazdaság szem­pontjai mentén, 2,5 hónap alatt elkészült feldolgozóüzemet. A versenyképesség növelése érdekében megvalósult technológia ismertetése mellett szólt a napenergia-hasznosításról és a szennyvíztisztító és csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítéséről.

Az ünnepség végén jól csúsztak a kiváló Tornai-borok

A Somlóért – Tornai Endre Emlékdíj kapcsán az agrárminiszter megjegyezte: valódi érték, mely őrzi a Somló múltját, termelési hagyományait, az ősi juhfark borfajta készítésének tradícióját. Az emlékdíjat közéleti kategóriában Ambrus Lajos, Cartwright Éva és Papp Mihály kapta. A borászati kategóriában Dénes Tibor, Kolonics Károly és Spiegelberg István részesült elismerésben. A díjakat Nagy István, Kovács Zoltán, Tornai Tamás és a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségének képviseletében Horváth Zoltán adta át.

A tartalmas napot közös ebéd, újborkóstoló és Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens, a SZIE dékánja, valamint az Agrárminisztérium főosztályvezetője, Gál Péter előadása zárta.

Dékány Tibor