Átadtuk az oklevelet Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet a Béres Szőlőbirtok és Pincészet nyerte el. A korábbi években is ott voltak a legjobbak között. Tavaly harmadikak lettek, 2012-ben pedig második helyezést értek el. Erdőbényén, e festői szépségű településen alapította meg birtokát 2000-ben a Béres család.

„A tájjal való harmóniát sugározzák azok a külsejükben is esztétikumot hordozó vidéki épületek, amelyek a környező táj lényegét szolgálják: vagyis a szőlőhegyek, dűlők termésének befogadását. A tehetséges építészek manapság, ha tehetik, kivonulnak alkotni a szőlőhegyekre. Így van ez szerte a nagyvilágba”  Dékány Tibor fotóművész kollégánk írása 2009-ben megjelent Bor és Piac magazin Pinceépítészet rovatában a Béres Szőlőbirtokról.

A III. Aszú Fesztiválon adhattuk át a díjat a Béres Család részéről Regéczy Dávidnak, a birtok kereskedelmi igazgatójának, mely eseményről Dékány Tibor a következőképpen emlékezik meg:

A díjátadást megelőzően a rendezvények keretein belül nyílt meg a Trófea és gobelin kiállítás. A fesztivál megnyitójára délután 14 órakor került sor, ahol bevezető köszöntőt mondott Kántor Dezső polgármester, majd ezt követően e Napszarvas óvoda gyermekeinek bemutató előadását tekinthette meg a nagyszámú közönség.

Az ünnepséget megtisztelte Bőrcsik Richárd országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében elismerését fejezte ki az országos elismerést jelentő díjat megszerző Béres Pincészet felé. A közönség egyedi produktumnak lehetett szemtanúja, amikor az erdőbényei kádárok a műsor keretében előadták a nevezetes kádártáncot, ami a községben egyedülállóan maradt meg ebben a településben. Ezt követően Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke mondta el ünnepi beszédét, aki a hazai borágazat megújulásának szempontjából értékelte a Béres Szőlőbirtok tevékenységét.

A Bor és Piac magazin nevében dr. Szakács László laptulajdonos, majd Bozzai Zsófia főszerkesztő ismertette az ezévi Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat részleteit, és ezen belül értékelték az erdőbényei birtokközpont nagyszerű eredményét. Az értékelés főbb szempontjait és részleteit Csemez Attila, a Corvinus egyetem tájépítészeti karának professzora fejtette ki tudományos alapossággal. A Béres Szőlőbirtok nevében az elismerést Regéczy Dávid kereskedelmi igazgató, valamint a főborász ifjú Jarecsni János vette át.

A Béres Szőlőbirtok tavaly csupán egy hajszállal szorult a második helyre, a zsűri nagy megelégedésére idén egyöntetű szavazattal szerezte meg az első helyet. A Birtok ültetvényeinek teljes területe jelenleg 45 hektár, mely a Tolcsva-Peres hegy délnyugati lejtőin, a Felhegy-Zsákos hegy déli lejtőin és az ezeket összekötő Diókút völgyben telepített szőlőkből áll. A Béres Szőlőbirtok olyan hagyományosan ismert és elismert dűlőket zár határai közé, mint a Barkóczi, Aranyka, Herczeg, Omlás és Lőcse dűlő. A fajtaválaszték felét a furmint adja, míg a másik felét a hárslevelű, a sárgamuskotály, a kövérszőlő, valamint a zéta.

A zsűri nagyra értékelte, hogy a Béres Szőlőbirtok nem csupán megtalált és megszerzett magának egy régi történelmi birtokrészt, hanem nap mint nap alakítja is azt, és nem csupán a szőlészet szempontjainak szem előtt tartásával. A birtok évre gazdagodik hol egy kis szőlőhegyi kápolna restaurációval, hol egy forrás kitisztítással, hogy szépen faragott padok elhelyezésével. Egy valódi kultúrtáj szolgál bizonyítékul alkotói kezük munkájának.

Az átadó ünnepséget Tornai Tamás, a HNT elnöke nyitotta meg. A következő igen találó felütéssel kezdte beszédét:

” Miért van szüksége valakinek saját borra és borászatra, ha már nagy tehetséggel megalkotott termékei egyébként is az élet megőrzését, meghosszabbítását szolgálják, személyét teljes tisztelet övezi, anyagi jólétét pedig nem a szőlő biztosítja?
A kérdésére a választ nem a borban, nem a tájban, és nem a vidékben kell keresni! A vágy az alkotásra, valami új, mégis örök létrehozására, ott van az emberben, valamennyiünkben.”

Cikkünket a Bor és Piac magazin októberi lapszámában folytatjuk. Addig is szívből gratulálunk a Béres Családnak!