Kire irányulnak idén a reflektorok?

A Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta, hogy a megkérdezett Bor Akadémiai tagok, valamint a legjobb szakemberek ajánlásai alapján kik kapták a legtöbb szavazatot az Év Bortermelője 2019 megválasztásához. Bár a szavazatok alapján általában a legjobb ötből választják ki végül az első helyezettet, idén holtverseny miatt az ötösből hatos lett.

Huszonkilencedik alkalommal mozgósította a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg Magyarország legrangosabb borászati elismerésének jelöltjeit. A felkérésnek közel 250 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef tett eleget. 

Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölhetett a címre, így több szempontot is érvényesíthetett, amikor kedvenceit kiválasztotta. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett -a korábbi évek gyakorlatának megfelelően- az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megneveztek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.

A jelölések feldolgozása után kiderült, hogy holtverseny alakult ki idén, így öt helyett hat kiváló bortermelő vesz részt a megmérettetésen:

Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék)

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

Günzer Tamás (Villányi borvidék)

Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék)

Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)

Tavaly nagy meglepetésként érte a borász szakmát, hogy az először a jelöltek közé kerülő Balla Géza rögtön el is nyerte a díjat. Idén a jelöltek közül hárman új versenyzők, kíváncsian várjuk, hogy alakul idén a megmérettetés.
verseny szabályzata alapján a hat jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2019-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással. A jelöltek a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 22-én, a Pesti Vígadóban, mely eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak.