Lendületes évkezdet Günzer Tamás Pincészeténél

Jól indult az esztendő a jeles villányi borászatnál. Rögtön január első napján érkezett a hír, hogy a Magyar Bor Nagydíj 2022 nyertese vörösbor kategóriában a villányi Günzer Tamás Pincészet GT 50 Cuvée 2019 lett. Alapítása óta még soha nem fordult elő, hogy ez a díj egymást követő két év során ugyanahhoz a borászathoz kerüljön. A pozitív hangulatú évkezdethez tartozik még egy jól sikerült családi sítúrán túl az a hír is, hogy hamarosan megérkezik a gólya a családhoz, mégpedig alaposan felpakoltan.

Günzer Tamás napjainkra elismerten a legjobb, legismertebb borászaink közé tartozik. Ennek talán legfontosabb fokmérője, hogy 2019 óta minden évben megszakítás nélkül tagja a borászok szűk körű elit csapatának, a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője választás legjobb ötösének. Így történt ez a legutóbbi, 2022 decemberében meghirdetett eredmény esetében is, amikor rajta kívül még Figula Mihály, Lamport József, Liptai Zsolt, és Vesztergombi Csaba kerültek ebbe a csapatba.

Ehhez a szép eredményhez – amit tavaly novemberben hirdettek ki a „Borest a Borakadémián” rendezvény során – járult hozzá az újabb siker, győzelem vörösbor kategóriában a Magyar Bor Nagydíj 2022 értékelésben. A Magyar Borszakírók Köre 2022. év végén hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörös borokat, amelyeket a tagok az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. A listákra felkerültek közül egy vakkóstolón kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2022 nyerteseiként. Ennek a díjnak ünnepélyes átadása 2023. április 15-én, szombaton 15 órai kezdettel fog megtörténni a pécsi Dóm Kőtárban. Ekkor történik meg a Magyar Borszakírók Köre által választott Super 12, azaz a 12 legjobb magyar fehér- és vörösbor okleveleinek, valamint a Magyar Bor Nagydíj trófeáinak, illetve a Dr. Kosárka József Emlékdíjnak az átadása is A rendezvény társrendezvénye lesz a hagyományosan ilyenkor megrendezett Portugieser Du Monde Kóstolófesztiválnak.

A szorgos hétköznapok során Günzer Tamás pincészeténél folyamatos a birtoképítés. Korábban Palkonyán bővült a birtok egy 1,6 hektáros parcellával, ami valamikor a hetvenes években veszhetett el a szőlőkultúra számára, és beakácosodott. Az akácerdő kivágását követően egy évig zab-elővetemény szelídítette vissza a területet ahhoz, hogy idén földbe kerüljenek a Muscat Ottonel  oltványok. A pincészet máriagyűdi birtoktestén is új telepítés van beütemezve idén tavaszra, ahol az eddigi 7 hektár mellé egy elöregedett ültetvény helyébe lép majd 1,6 hektáron egy Irsai Olivér – terület.

Az eddigi 75 hektáros családi birtok így idén 78 hektárra bővül. De a család egyéb területeken is bővül. A gyerekek közül Gina a vendéglátás terén szorgoskodik, apartmanházat üzemel a villányi szőlőhegyen. Roland pedig nem csupán a birtok borászati vezetője, hanem az utánpótlás szervezésében is alaposan kivette részét. Tavasszal egyszerre mindjárt két gyermekáldás várható a családban. A Günzer név ezzel hosszú időre márkát fog jelenteni Villányban, hiszen a két borász testvér Zoltán és Tamás mindegyike nagyapa lesz, méghozzá duplán, lévén hogy Zoltán fiának, Normannak is ikrei születtek nemrég, Adél és Léda.

Günzer Tamás a tipikus „jó gazda”, aki naponta végigsétál a feldolgozójában, végig simítja pincéjében a boroshordókat, és ha egy porszemet észlel, máris elrendeli a riadót. Senkit nem érne váratlanul, ha annak utána, hogy már stabilan benne van a Magyar Bor Akadémia által szervezett megmérettetés legjobb ötös mezőnyében, néhány éven belül a „Nagy Villányi Négyes”-t követően ő lenne a borvidékről az ötödik Év Bortermelője.

A vendéglátás szezonja is hamarosan beindul, hiszen lassan közeledik a borvidék kapunyitása a Villányi Borzsongással, és Günzer Tamás birtokán is indul a nagybani vendéglátás a május első hétvégére tervezett Halnapokkal.

Dékány Tibor