Somlói borászok – közös célok és tapasztalatok a Juhfark Ünnepen

A somlói borászok munkája mögött, mely a borturizmus fellendülését, boraik nemzetközi szintű elismertségét és az organikus szőlőművelés elterjesztését is lehetővé tette, több éves együttműködés húzódik. A közös fellépésekben részt vállaló pincészeteknél igyekeztünk kideríteni az előremutató együttműködés megvalósulásának építőköveit.

Hatodik alkalommal került megrendezésre a Somlói Juhfark Ünnep, ami  Budapest Borfesztiválon megvalósított közös kiállítóházzal együtt szintén a sikeres együttműködést mutatja. Mi lehet ennek a sikernek a titka?

Barcza Bálint:
Ez jó kérdés, tény, hogy nagyon jól együttműködnek a szereplők a borvidéken. Talán amiatt, hogy kicsi a borvidék, és napi szinten találkozunk. Szinte gyalog át tudunk kelni egymáshoz, nincsenek nagy távolságok – ez biztos, hogy elősegíti az együttműködést. Cartwright Éva Borterasza (Somlói borok boltja) egyébként egy katalizátor volt jó pár évvel ezelőtt, ott rengeteget találkoztunk. Voltak közös borkóstolók, ami jól összehozta azokat is, akik kevésbé ismerték egymást. De itt is, amikor találkoztunk a rendezvény előtt, mindenki barátként üdvözölte a másikat, úgyhogy tényleg nagyon jó a hangulat és a közösség. Erre büszkék is vagyunk.

Kolonics Károly:
Mindig azt mondom, hogy ez nem a mi sikerünk, hanem Somlóé. A terroir, a termőhely, ami ezt tudja, a mi részünk inkább csak annyi, hogy ha szerencsétlen módon nem jól csinálunk valamit, akkor elveszünk a tökéletesből. A hely tudja a tökéletest, mi pedig néha bénázunk. Nekem az lenne az igazi, ha az emberek először ismernék és szeretnék Somlót, és utána kötnék személyhez az egészet. Ha egységes palackunk lenne, és azon nagy betűkkel jelen lenne, hogy Somló, azt hiszem sokkal többre mennénk. Hiszen a mostani Juhfark ünnep is mutatja, hogy az emberek eljönnek Somló miatt, és míg Angliában például én a borommal sosem leszek senki, addig Somló lehetne valaki.

Tornai Tamás:
A siker egyik titka, hogy szorgalmasan dolgozunk érte – a Juhfark Ünnep pedig valódi siker, hiszen a mostanival együtt már másodszor volt teltházas a rendezvény. A sikerhez persze hozzájárulnak az adottságaink is. Kis borvidék vagyunk, negyven, piacon is megjelenő termelővel. Különleges vulkanikus terroirunkat mindenki elismeri, van egy egyedi, ránk jellemző szőlőfajtánk, és ráadásként a Somlón sok a fiatal, tehetséges – és az idősebbeket is becsülő – borász. Mi, tradicionális, őshonos szereplők pedig támogatjuk az okos, határozott elképzelésekkel és nemzetközi tapasztalattal rendelkező újakat. Mi a saját oldalunkról, mint tradicionális szereplők, segítjük a kisebb és kezdőbb termelőket, hiszen mind értéket látunk a helyben és a közös célok megvalósításában, mint például az ökológiai termelésre történő átállásban. Ez az érték pedig folyamatosan megújul és gyarapszik, akár befektetőként, akár saját maguk munkájával teremtik azt meg borvidékünkön.

Weingartner Olivér:
Bár az 5 Ház Borbirtok itt a Juhfark Ünnepen első alkalommal van jelen, mégis úgy veszem észre, hogy a somlói borászatok talán most kapnak észbe, hogy a borvidék jelentősen lemaradt mondjuk a közeli Balaton északi partjától: Füred, Csopak, Badacsony elhúztak turisztikailag és a borok hírnevét tekintve is. A régi ellentétek kezdenek elsimulni, és talán mindenki látja, hogy egységes összefogás nélkül a Somlói borvidéket nagyon nehéz lesz előrébb juttatni.

Hogyan alakul az utóbbi időben a borturizmus itt Somlón?

Barcza Bálint:
Hála Istennek jöttek sokan, nálunk erősebb volt ez az év, mint valaha. Most újítottuk meg a borteraszunkat, vagyis elég nagy változások vannak nálunk is ezen a téren (fent a Kőkonyhánál), úgyhogy a helyszín is egyre alkalmasabb a magas színvonalú vendégfogadáshoz.

Kolonics Károly:

Azt gondolom, hogy az a vájt fülű, borok iránt elkötelezett réteg, aki szereti a jó borokat és a magyar borkultúra része, ők nagyon jól tudják, hogy Somló van, és hogy Somló milyen értéket képvisel. Itt a feladatunk az lenne, hogy ezt a kört egy kicsit kiszélesítsük, hangsúlyosabbá tegyük, és feltegyük Somlót azok számára is a térképre, akik még csak most ismerkednek a magyar borral, illetve egy picit kiterjeszteni az ismeretet, hogy egyáltalán Somló létezik. Ugyanis az ország északi és keleti részében tartott borfesztiválokon, rendezvényeken sajnos azt tapasztaltam, hogy az emberek gyakran annyit sem tudnak róla, hogy a térképen merre keressék.

Tornai Tamás:
Ha területarányosan nézzük, a Somló jóval több jelentős nemzetközi díjjal büszkélkedhet, mint a többi hazai borvidék. Ez érezhetően növeli ismertségünket, az igényes fogyasztókat egyre jobban érdekli a Somló. Fontos az is, hogy ez a hegy egyedülálló természeti és kulturális kincsekkel rendelkezik. Mi pedig sokat és tudatosan dolgozunk azon, hogy emellé ne csak jó borokat, de igényes konyhát és programokat is kínáljunk, és ennek a munkának jól látszanak az eredményei: mérhetően egyre több borturista érkezik a hegyre.

Weingartner Olivér:
Mi ezt elég nehezen tudjuk megítélni, mivel a Somló északi oldalán vagyunk, és kimaradunk a déli oldal turisztikai vonzáskörzetéből. Azaz mi nem nagyon látjuk a turistákat, hozzánk a vendégek célzottan érkeznek pihenni, megszállni, illetve valahol hallották jó hírét a borainknak, az ételeinknek, vagy akár a szállásnak, szóval ritkán térnek be hozzánk csak úgy az erre járó emberek. Ugyanakkor el tudom mondani, hogy jó volt a forgalmunk, és már jönnek az emberek a somlói bor miatt, nem csak azért mert itt szép a táj, vagy jól lehet pihenni, hanem kifejezetten a borturizmus miatt is. Borainkat pedig egyelőre csak a pincészetnél és a Somlói Borok Boltjában tudják megvásárolni.

Az ökológiai termelést illetően mik a fejlemények?

Barcza Bálint:
Voltak ilyen tervek, de azok sajnos csak részben fognak megvalósulni. A termékleírásba kerül beépítésre, hogy a magasabb kategóriás somlói bor, amit superior-nak fognak nevezni, csak bio alapanyagból készülhet. Magam egyébként már 2012 óta ökológiai termesztésben készítem a borokat, de nem vagyunk bejegyzett biotermelők, januárban fogjuk elkezdeni a minősítést. Ez egy nagyon jó irány, a bioborokra úgy Nyugaton, mint Keleten egyre nagyobb kereslet.

Kolonics Károly:
Ez a kérdés egy külön történet lehetne. Nagyon sajnálom, hogy annakidején egy mondaton múlott, hogy a tervezet, amiről szó volt, nem valósult meg. Nagyon sajnálom, hogy a kezdeményezők nem értették meg, hogy ezt meg lehet csinálni, de nem az erőszak és a kötelező penzum letűnt korokat idéző eszköztárával. Mind egyetértettünk abban, hogy vágjunk bele, csináljuk meg, és négy év múlva meglátjuk hova jutottunk, s lám, bejött a COVID19 és mindent felborított. Ha akkor aláírtuk volna, hogy négy év múlva mindenkinek kötelezően biotermelést kell folytatni, az egy olyan előírt terv lett volna, minthogy a disznónak mennyit kell fialni. Ezen az egy mondaton múlott, hogy a tervezet nem ment át, amit nagyon sajnálok, mert én magam 15 éve nem használok állati kártevők ellen növényvédő szereket, nem gyomirtózok, és teljes mértékben elkötelezett vagyok az ökológiai termelés irányába. Az pedig külön etikai kérdést vet fel, hogy a biotanúsítványt kiállító cég végzi a teljes megvalósítást, a vegyszerek eladásától az ellenőrzésig.

Tornai Tamás:
Érdemes néha hosszabb távra is előre tekinteni. Célunk nem csak a termelés és az egyes termelők átállítása, hanem az ökológiai szemlélet megélése mindennapjainkban. A Tornai Pincészet idén 75 éves. E hosszú idő alatt megszerzett tapasztalatunkkal szeretnénk hozzájárulni ennek sikeréhez. Mindig támogattuk az itt élő kisebb termelőket és a Somlóra érkező új szereplőket is. Ebben a konkrét segítség – szőlőtelepítési, szőlőművelési tanácsadás, borászati vizsgálat, borpalackozás – mellett rendszeresen szervezünk találkozókat a tudomány képviselői és a somlói termelők között. Ilyen például a ma már 20 éves múltra visszatekintő András napi Bormester Találkozó.

Weingartner Oliver:
Igen, Ausztriából visszatért szőlész-borászként alapvetően ezt a formát képviselem, ott is ökológiai módon termeltünk. Nekem ez egy életszemlélet, ezért az 5 Háznál is biotermesztést folytatunk, részt veszünk a vonatkozó hegyközségi programokon, és a 2021-es évjárat már teljes mértékben organikusan művelt szőlőből készült. Bár a biotanúsítványra még várnunk kell, a háttérben jelenleg is folynak az átállításra irányuló munkálatok.

(Tudósított: Hajdu Ferenc)