Befejezés előtt a Kincsem kastély felújítása

Már távolról is szembeszökő, hogy a Kincsem kastély épületének felújítása a befejező stádiumába került. Gyönyörű fehérben tündököl a Kincsem dűlő tetején álló műemlék-épület, melynek a teljes tetőzete is elkészült!

Idáig egy romot láthattunk az emblematikus épület helyén, ami a világháborút követő időszakban folyamatosan pusztult. Amit lehetett, szétlopták, amit nem, azt az idő vasfoga vette kezelésbe. A kastély báró Waldbott Frigyesé volt, aki egykor Tolcsvát fellendítette, szinte a teljes lakosságát ellátta munkával. Kedvence volt a 60 hektáros szőlőültetvénye a Kincsem dűlőn, ő tervezte és építtette a Palladio-Villákra emlékeztető kúriát ennek tetejére.

Az utóbbi években sok szép kúria és kastély rehabilitációjára került sor Tokaj-Hegyalján, így például megszépült a mádi Rákóczi-Aspremont kastély, meg a bodrogkeresztúri Füleky kastély is. A Kincsem kastély rendbetétele talán azért emelkedik ki a környék kastély-rekonstrukciói közül, mert ezzel egy új rendezvényközpont jön létre a térség, és az egész ország idegenforgalma részére a borvidék szívében. Mindez azért fontos, mert a Tokaji nem a hétköznapok bora, Tokaj nem a szürkeség borvidéke. Tokaj az arisztokratikus emelkedettség, a nemesi elegancia borvidéke, mint ahogy a tokaji aszú is a különleges, ünnepi események bora.

A teraszra kilépve érzékelhetjük igazán, hogy a borvidék szívében vagyunk, hiszen a tokaji Kopasz-hegytől egészen a sátoraljai Sátor-hegyig kinyílik a káprázatos táj

A kastély a rendszer-változtatás idejében francia kezekbe került, akik hagyták az épületet tovább pusztulni. Matyasovszki Istvánnak sikerült végül megvásárolnia tőlük, aki szőlész-borász szakmérnöki végzettséggel rendelkezvén meglátta a benne rejlő komoly lehetőséget, hiszen a dűlő a legnagyobb bor előállítására alkalmas, míg az épület a borvidék eseményközpontja lehet. Matyasovszki István létrehozta a Kincsem Kastély Szőlőbirtokot, és boraival azonnal a borversenyekről a legszebben csillogó érmeket hozta el.

A kastély rehabilitációja, valamint az új borászati épület felépítése három ütemben történt:

  1. víz-, és villanyellátás kiépítése, szőlőterületek vásárlása
  2. a kastély pincéjének rendbehozatala, és a kastély mellett egy komplett új borászati épület megépítése
  3. magának a kastély épületnek műemlékileg hiteles rendbehozatala, tájrendezés

Jelenleg az épület külsejének rendbehozatala a végső fázisba ért, már a beltéri munkálatok folynak. Az 540 négyzetméternyi épületben lesz mintegy 14 főnek színvonalas szállás,  vinotéka. állandó nyitva tartással, valamint egy monstre rendezvénytérnek is gálaestek, borbemutatók, borvacsorák, esküvők részére.

A Kincsem kastély hamarosan a Tokaji Borvidék egyik nevezetes, sarkalatos pontjává válik, tovább erősítve a borvidék rangját. A tokaji Dessewffy kastély, a tarcali gróf Degenfeld kastély, a mádi Rákóczi-Aspremont kastély, meg a bodrogkeresztúri Füleky kastély mellett a Kincsem kastély olyan hálózatot alkothat, amely Tokaj emelkedettebb, nemesi rangját prezentálja.

(DékányT)