Rózsa Györggyel az idei év kihívásairól Tállyán

Rózsa György kertészmérnökként végzett, majd elvégezte a növényvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakmérnökin, majd szőlész-borász szakmérnökként fejezte be tanulmányait Kecskeméten. Azon kívül, hogy Tállyán jelenleg az egyik legnívósabb családi gazdaságot vezeti, a térség tekintélyes növényvédő szakembere. Vele beszélgettünk az idei évjárat furcsaságairól.

Rózsa György  családi borászatának legnagyobb területe Tállyán a Nyerges dűlőben van, összesen 6 hektár, amiből 2 és fél hektár van egy tömbben. Szinte a teljes területen a Furmint a dominál, de van mellette némi Hárslevelű, Kövérszőlő, és Sárga muskotály is.

A Furmintnak ilyenkor illene virágoznia

A tállyai talaj adottságaihoz tartozik, hogy káliumban nagyon gazdag, a jól ellátott értéknek a 10 szerese, a foszfortartalma is jelentős. Saját birtokának ellátásán kívül számos családi gazdaság növényvédelmét látja el Tállyán kívül még Mádon, Rátkán, Abaújszántón, Telkibányán. Olyan gazdaságok szőlőjének védelméhez segít, mint a Szepsy, a Basilicus, Zsadányi.

Rózsa Györgyöt az idei rendkívüli módon induló évjárat növényvédelmi kihívásairól kérdeztük.

„Március végén Tokajban még hófúvások voltak, április végén pedig már nyári meleg. Éjszaka is már +10 fok felett – tehát a biológiai nulla pont felett – volt a hőmérséklet. A márciusi fagyoknak annyi haszna volt, hogy nem indult be idő előtt a vegetáció, mert amikor aztán beindult, a fagy már nem tudott kárt tenni benne. A szőlő olyan intenzíven növekedett, hogy alig győztük a zöldmunkákat. Nagyjából most kéne, hogy virágozzon a Furmint, viszont most tartunk ott, hogy a virágzás rendben lezajlott, a bogyók búzaszem nagyságtól zöldborsó nagyságúak, az állomány nem teljesen homogén. Tállyán nagyon kevés volt a csapadék a vegetációs időben, ez nem hátráltatta a munkákat, így nem maradtunk el a feladatok elvégzésével. Most a lisztharmatra kell leginkább odafigyelnünk, aztán később a peronoszpóra meg a botritisz támadásától lehet majd tartani. Legokosabb nagyjából 2 hetente permetezni, akkor egy esetleges hirtelen jött nagy esőtől felázott talaj miatti ellehetetlenülés nem okozhat problémát.” (dékányT)

Június 6-án már borsónagyságúak a bogyók