A jövő élelmiszertermelése öntözés nélkül elképzelhetetlen

agriculture clouds countryside 2500756Fotó: Thuan Vo/Pexels

A klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszertermelésre, ami klímatudatos gazdálkodást tesz szükségessé – hangsúlyozta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese pénteken Hajdúböszörményben, a VIII. Hajdúsági Expo, Európai Traktorhúzó Verseny és Fieszta megnyitója után tartott agrárfórumon.

Farkas Sándor „A magyar agrárgazdaság előtt álló legnagyobb kihívások” című előadásában kitért arra: az átlaghőmérséklet emelkedése nem jár együtt a csapadékmennyiség növekedésével, ezért az öntözésfejlesztés elengedhetetlen. A kormány évi 17 milliárd forinttal, 2020-tól 2030-ig összesen 170 milliárd forinttal tervezi támogatni az öntözés fejlesztését, a tervek szerint megduplázódna a jelenlegi öntözött területek mennyisége.

A miniszterhelyettes felidézte, hogy  2010 és 2018 között 33 százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye, az agrárexport pedig  49 százalékkal bővült, tavaly már elérte a 8,7 milliárd eurót. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak 215 ezres száma 24 százalékkal volt magasabb 2018-ban, mint 2010-ben. Ez a tendencia nem fog folytatódni, mivel a hatékonyság és a minőségi termelés irányába kell elmozdulni – fejtette ki az államtitkár. Ezt segítik a nemzeti agrártámogatások is, amelyek összege az említett időszakban duplájára növekedett, tavaly közel 100 milliárd forint volt.

Farkas Sándor az előrejelzéseket ismertetve elmondta, hogy a Föld lakossága 2050-re 9 milliárd lesz, amiből az következik, hogy az alapvető élelmiszerek duplájára lesz szükség. Becslése szerint  Magyarország akkor 20-25 millió embert lesz képes ellátni a mostani 15 millió helyett.

Az állami földbirtok-politika sikereként említette Farkas Sándor, hogy a magyar termőföldet megvédték és magyar kézben tartották. Az előző ciklusban megerősítették a hazai kis- és közepes agrárvállalkozásokat a „Földet a gazdáknak!” program keretében. Az állami földértékesítésnek köszönhetően a magyar földművesek egyharmada, mintegy 30 ezer gazdálkodó szerzett mintegy 200 ezer hektár területet.

A VIII. Hajdúsági Exponak helyszínt adó Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakiskola sportcsarnokában 900 négyzetméteren kamarai standok állnak az érdeklődők rendelkezésére, a szabadban 2000 négyzetméternyi területen a mezőgazdasági gépkiállítók vonultatják fel eszközeiket. Szombaton a 4 országból – Dániából, Belgiumból, Hollandiából és Olaszországból – érkezett 12 csapat méri össze erejét, illetve versenyez traktorhúzásból.

(MTI/AM Sajtóiroda/Agrárminisztérium)