Ötcsillagos NJK

Fotó: Kovács Nimród Winery

„Mély rubinszín; pikánsan fűszeres, intenzív, komplex illat érett gyümölcsökkel, áfonya, szeder, szilva, mellette kakaópor és vanília, de dohányt, cédrust és földes jegyeket is mutat. Telt, feszes, jó arányú, élénk savú, jól elkészített finom bor remek egyensúllyal az intenzív hordófűszerek és az érett, édes gyümölcsök között. Koncentrált és hosszú!”

Íme, az idén tíz esztendős VinCE Magazin augusztusi számának értékelése a KNW csúcs-vörösboráról, a Nagy-Eged hegyről származó Kékfrankos-Syrah házasítású, s tulajdonosunk (Kovács Nimród János) nevének kezdőbetűit viselő NJK 2011-ről, amely két villányi remekmű, a Sauska Cuvée 7 Siklós és a Vylyan Duennium társaságában a maximális öt csillagot, s egyben a VinCE fődíjat is megkapta. A magas színvonalú versenyt mi sem jellemzi jobban, mint hogy ezen a mérkőzésen még az utolsó helyezett is 4 csillagot érdemelt. „Nagy meccs csodás játékosokkal és háromszoros gólörömmel. Magyar csúcs-vörösborokat kértünk, a pincészetek presztízscuvée-it, olyan borokat, amiket öröm adni és kapni, amiket nem bontunk ki azonnal, hanem várunk a jeles alkalomra. Rendkívül magas minőség, összetettség, elegancia és finomság jellemzi ezeket a borokat, nem véletlen, hogy ez a magazin első olyan tesztje, ahol a sor végén is négycsillagos bor áll” – írták az értékelésben.

Nyolc éves NJK nem az első babérokat aratja: ez az évjárat kapott aranyérmet tavaly a nemzetközi Vinagora versenyen, Andreas Larsson, a világ egyik legjobb sommelier-je pedig egy vakteszten 92-pontra értékelte.

„A fiatalabb évjárathoz képest húsosabb, bőrösebb bor, 60% kékfrankos, 40% syrah házasításából. Sokat sejtet, nagy potenciál van benne, és alig várom, hogy később én is láthassam a benne rejlő lehetőségeket – írta róla két évvel ezelőtt a Vinoport szakírója.

Idén nemcsak a VinCE tíz éves, de egy évtizedes jubileumát ünnepli a Kovács Nimród Winery, s a vele egyidős zászlóshajó borunk, az NJK 2009-es szűztermése is.

Mészáros Gabriella borakadémikus így írt róla:
Egyetlen és megismételhetetlen, a szó legnemesebb értelmében. A Kékfrankos és a Syrah is rendkívül szép savakat tud gyűjteni, szeretik a meleget, de hűvösebb klímán is képesek sokat mutatni magukból. Elegancia és finesz köthető hozzájuk. Az évjárat maga egyike volt az új évezred eddigi legmelegebb éveinek: kevés csapadék, forró és hosszú nyár, érett alapanyag. Ez a bor sem kivétel. Aromákkal teli illata, érett ízbeli tónusai és mélysége igazi nagy borrá avatják. Fel sem merül bennünk, hogy tíz év eltelt a szüret óta, elevensége és kitűnő egyensúlya fiatal borokra jellemző erőteljességgel párosul. Édes fűszerek, nemes fa és aszalt gyümölcsök sokasága kíséri rendkívül kiegyensúlyozott szerkezetét. Arányai kitűnőek, mindenből pont annyi van, hogy a végeredmény egy remek savú, fűszeresen elegáns bor legyen, finom tanninnal az utóízében. Hosszú és tartós bor – közel a csúcsához.

A limitált 2009-es NJK-ből mindössze 3196 palack készült. Ebből immár csupán 50 palack elérhető, ezeket most számozottan kínáljunk eladásra, palackonként 60 ezer forintos vételáron, jubileumi címkével, díszdobozban, egy nagy-eged-hegyi kővel kísérve.

(Forrás: Kovács Nimród Winery)