Kezdődik a Kaposfest

kapos

Megkezdődik a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest): a tizedik alkalommal sorra kerülő eseménysorozat mától egy héten át a komolyzenei koncertek mellett számos kiegészítő programmal, köztük könnyűzenei produkciókkal, éjszakai tárlatvezetéssel és gasztronómiai különlegességekkel is várja a közönséget.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint a Kaposfest hangszerkínálata még sohasem volt olyan nagy, mint az idén, a jubileumi fesztivál műsora sokszínű és kreatív, nem nélkülözi a népszerű műveket sem.
Több mint 30 szólista érkezik a somogyi megyeszékhelyre, a fellépők között lesz Alekszej Vologyin, Julien Quentin (zongora), Lars Anders Tomter (brácsa), Juan Pablo Joffre (bandoneon), Mirjam Schröder (hárfa) és mások mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar is.
A kedd esti nyitókoncerten Ravel, Sosztakovics, Respighi és Dohnányi Ernő egy-egy műve csendül fel különféle felállásokban, mások mellett Mirjam Schröder (hárfa), Razvan Popovici (brácsa), Baráti Kristóf (hegedű), Camille Thomas (cselló), Alekszej Vologyin (zongora), Várdai István (cselló), Stephan Koncz (cselló), Frankl Péter (zongora) és Lars Anders Tomter közreműködésével. Az egy hét Debussy, Beethoven, Vivaldi, Mozart, Bottessini, Weiner, Schumann, Brahms, Sosztakovics, Rahmanyinov, Mendelssohn, Haydn, Prokofjev, Smetana, Ligeti, Kodály, Bizet és Wagner művei is terítékre kerülnek.
A Kaposfesthez számos kísérőprogram kapcsolódik. A közönség a Kapos Hotelben minden koncert előtt meghallgathatja Tóth Endre zenetörténész adott műről szóló ismertetőjét. A gasztronómiai kínálat részeként immár harmadszor tartják meg a Kaposvári Kézműves Sörünnepet, Segal Viktor, a fesztivál séfje ismét zenei vonatkozású ételt készít a közönségnek, lesz kávékóstoló, birkapörkölt és Kaposfest-macaron, s egyszer éjszakai tárlatvezetéssel is megtekinthető a Szinyei Merse Pál-kiállítás.
Az érdeklődők kirándulhatnak a Zselici Csillagparkba, de Kaposfest-túra is lesz, amelynek végén a Cimbiózis Trió koncertjét lehet meghallgatni. Augusztus 17-én könnyűzenei estet rendeznek Boney M feat. Sheyla Bonnick koncerttel, valamint Bebével.
A Kaposfest fő helyszíne változatlanul a Szivárvány Kultúrpalota, de máshol is lesznek programok, például a kaposvári Református templomban és a főtéren. A koncerteket rögzítik, azok később a Bartók Rádióban lesznek hallhatóak. A fesztivál házigazdája Bősze Ádám televíziós és rádiós műsorvezető.

(Forrás: MTI)