Birtoklátogatások 2019/1 Gangl Pincészet

Szerkesztőségünk életében a legizgalmasabb időszak minden évben a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka internetes pályázat eredményének értékelése. Idén nagy örömmel töltött el mindannyiunkat, hogy egy Soproni pincészet is bekerült a legszebb birtokok közé. Erről a borvidékről eddig még nem érkezett olvasóinktól kellő mennyiségű javaslat egyetlen birtokra sem. Most viszont végre ez a borvidék is megjelent a legszebb birtok címre esélyesek közé, ezzel is színesítve a választékot.  A Gang Pincészetről eddig nem sokat tudtunk, így aztán érthető kíváncsisággal ezt a birtokot céloztuk meg első idei birtoklátogatásunk célpontjaként.

Gang Szabolcs és családja fogadott pincészetük központjában, és ahogy lefelé lépdeltünk a pincebelső felé a lépcsőn, úgy szálltunk vissza a város múltjába is néhány évtizeddel. Történelmi hangulatot áraszt a pincebelső gyönyörűen megrakott boltíveivel, és méretes hordóival. A pince egykoron az Orsolyita női szerzetesrend tulajdonát képezte, melynek paraméterei meghaladják egy történelmi családi pincészet méreteit. Ezt a Merici Szent Angela által alapított rendet a IV. században vértanúhalált szenvedett ír királylányról, Szent Orsolyáról nevezték el.

A történelmi atmoszférát árasztó pincebelső varázsában

Ha nem lenne kissé elcsépelt a „kézműves pincészet” meghatározás, akkor ezt a kifejezést érezhetnénk találónak a Gangl pincészetre. Csakhogy itt a kézműves kifejezést teljeskörűen értelmezhetjük, hiszen nincs a pince berendezésének olyan szegmense, amely ne hordozná az ő kétkezi munkájuk gyümölcsét. Gangl Szabolcs egy olyan családban nőtt fel, ahol nem volt szokásban mások segítségét kérni egy-egy fontos eszköz kivitelezéséhez, nagyapja és édesapja igazi poncichterhez méltó módon „allermeister”-ként, ezermesterként oldott meg mindent. Ha kellett, két lyukas hordóból összeraktak egy tökéleteset, ha kellett, dongát cseréltek, ha kellett, kemencét építettek, vagyis mindenre volt önálló elképzelésük, saját megoldásuk. Természetesen ugyanígy a szőlőművelés, a borkészítés minden fázisát maguk végezték.

Gangl Szabolcs a valódi poncichter hagyományok letéteményese

Ebben a történelmileg szőlőműveléssel foglalkozó családban felnőve a fiúk számára természetes volt, hogy a hagyományt tovább örökítik, hiszen a nagyapa kellő időben beoltotta őket egy-egy szőlőterület odaajándékozásával. A rendszerváltáskor megvizsgálva a lehetőséget a Gang-fiúk kiszemelték a tanító apácarend Kuruc-hegyi pincéjét, ami akkor önkormányzati tulajdonban volt. Csak hát éppen maga a pince szemétlerakóként üzemelt abban az időszakban, így aztán derekasan meg kellett küzdeni a pince kitakarításáért. A tartalomból akár kiállítást is lehetett volna rendezni egy korszak produktumainak bemutatásával, melyben talán a Wartburg-roncs vitte volna a pálmát. Minden esetre a Gangl-fiúk derekasan megküzdöttek a feladattal, és a pince ma a leghangulatosabbak közé tartozik, az ember talán azon sem lepődne meg, ha két hordó között Márai Sándorral találkozna, amint kedvenc vörösborát iszogatja. A pince legimpozánsabb pontja egyben az egész pincerendszer legmélyebb része, ahol két jókora, egyenként 70 hl-es hordó érleli nemes tartalmát.

Delegációnk a Steiner dűlőben lénő Gangl-birtokrészen

Ahogy Gangl Szabolcs elmondta, érdeklődésük homlokterében a soproni vörös, elsősorban a Kékfrankos áll, de a mai fiatalság igényeinek kielégítése szempontjából fontos számukra a megfelelő fehérbor-választék. Ennek megfelelve vörösbort csak saját ültetvényükből készítenek, ám fehérbort felvásárolt szőlőből is. A Gang-birtokot bejárva szépen körbejártuk a hűség városát. Voltunk a 9 hektáros birtok minden érdekes pontján, a Steiner, a Harmler, a Dudles, a Kohlenberg, valamint a Kogl dűlőben. Fehérboraik mindent tudnak, amit egy szép Irsaynak, Zöld Veltelininek, Tramininek tudnia kell, gyönyörű illatok, telt test, megfelelő savak. Vörösboraik ugyanakkor egész kiemelkedő minőséget képviselnek. Sopron a jelek szerint egyelőre profitál a globális felmelegedésből, hiszen a Soproni Kékfrankos márka már a világszínvonalat képviseli, legalább is a Gang Pincészetnél. A borok tartalmasak, bársonyosak, ugyanakkor elegánsak, nem lóg ki belőlük a magas alkohol, ahogy nincs tannintúlterheltségük sem.

Érik a szőlő a Kohlenberg dűlő kanyargós soraiban

A pince lélegzetállító, az ültetvényeik gondosan műveltek, a boraik élményt nyújtanak, egyszóval  köszönjük olvasóinknak, hogy beszavazták a Gangl Pincészetet a legjobbak közé!

(DT)