Mélyben a bor termelői ára

002

A belföldön termelt és eladott, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára az idén májusban 17,9 ezer forint volt hektoliterenként. Az ilyen borok teljes egészében a címkén meghatározott földrajzi területről származnak, a köznyelvben ezt a kategóriát illetik a minőségi jelzővel. Ez több mint 20 százalékos csökkenés a tavaly májusi 21,6 ezer forinthoz képest, az ár literenként 179 forint – olvasható a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutató Intézetének (AKI) adataiban.

A vörös- és a rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli árut hektoliterenként 20,7 ezer forintért, az oltalom alattiakat 25,3 ezer forintért adták el ugyanekkor. Egy évvel korábban ezekben a kategóriákban 24, illetve 26 ezer forint volt a hektónkénti ár. Az exportpiacon sem jobb a helyzet. Egy hektó belföldön termelt és külföldön értékesített OFJ fehérbor átlagára 20,2 ezer forint volt, egy évvel korábban még 22,6 ezer forint. Az ugyanilyen jelölésű vörös- és rozéborokat hektoliterenként 23,2 ezer forintért lehetett exportálni, míg tavaly májusban ennél 1500 forinttal többért.

Az OFJ-s tokaji fehérborok belföldön átlagosan 98,7 ezer forintért keltek el a vizsgált hónapban, míg az AKI egy évvel korábbi jelentésében még 62,1 ezer forint szerepel. Szakértők szerint a felsorolt árak azért is megdöbbentően alacsonyak, mert Magyarországon a borszőlő termelési költségei lényegesen magasabbak, mint a nagy bortermelő nyugat-európai országokban.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható.

(Forrás: Világgazdaság)