A rosé legyen Veled!

rosalia

A csillagászok szerint a nyári napforduló június második felében jön csak el, de a rosé-rajongóknak nem kell addig várniuk. A Rosalia Fesztivál május utolsó estéjén belecsap a nyárba: újra pezsegni fog a Liget, zizegnek a szívek, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk egymásnak, az ittnek és a mostnak.

Idén nyolcadik alkalommal, május 31. – június 2. között köszöntjük a nyarat rosékkal, pezsgőkkel, finom borokkal, ínyenc gasztronómiával, koncertekkel, családi programokkal Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválján.  Több mint 60 borász borai mellett a trendi street food ételek legfrissebb kínálata is bemutatkozik. A T-Systems színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló buli szórakoztatja a borozókat: fellép többek között az Aurevoir, Mary PopKids, Bágyi Balázs Quartet, Peet Project, Animal Cannibals, a Parno Graszt és a kihagyhatatlan DJ Juhász Laci. Vasárnap izgalmas és fiatalos folklór program várja az érdeklődőket. Az idei Rosalia újdonságaként bemutatkozik a kovászos kenyér, emellett sok mindent megtudhatunk vak társaink sajátos életéről is. A Liget Bora választással segítséget adunk az örök kérdés eldöntéséhez: melyik legyen idén nyáron a kedvenc rosém?

Borok, buborékok

A borászok legfrissebb rosé boraikkal készülnek, de természetesen a habzóborok és pezsgők szerelmesei is megtalálják majd idei kedvenceiket. A teljesség kedvéért pedig számtalan fehér- és vörösbor is kóstolható lesz. A Rosalia idén új, menő poharakkal is készül: új grafikákkal és szlogenekkel, illetve pároknak szóló poharakkal, melyek akár elővételben is megvásárolhatók.

Színvonalas, fancy gasztronómia

A gasztronómiai kínálat a színvonalas és trendi street food jegyében vonultat fel új és már évek óta fellelhető finomságokat: az Ami Burger hamburgerei a legfinomabbak messze földön, természetesen kiváló minőségű alapanyagokból; a sokak által kedvelt Pizza Me is ott lesz hagyományos olasz pizzáival; a Gléda vendéglő champagne pezsgőkhöz kínál különböző érlelésű sonkákat és sajtokat, emellett különleges kolbászokkal, lecsós tarjával és tépett kacsa burgerrel is készül.  A Pola Pola a balkán frissen, faszénen grillezett ízeit hozza el, az Országkonyha pedig füstölt lazacot is kínál; a Low Cost Gourmet Trailer a közkedvelt tócsnik újragondolt világával érkezik, de nem maradhatnak el a Szega sajtválogatásai és a Szittya Buci sem. Az édesszájúak a Bolka Bonbon, a Vitéz Kürtős rendhagyó és friss portékáiból válogathatnak, de sok féle rétes is készül a Rosalián.

Zene, tánc, őrült buli

A Rosalia T-Systems színpada idén is gazdag zenei kínálattal készül, igazi nyáreleji borozgatós és egyben bulizós hangulat szórakoztatja a vendégeket. Május 31-én, pénteken 16 órától „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató verseny egyik győztesének zenekara, a Hász Eszter Quintet kezdi a Rosalia műsorát. Eszter alig 5 éve kezdett jazz zenét játszani, mégis hatalmas sikerrel indult pályafutása. Kedvenc formációja zenekaruk, a Quintet, mely repertoárja szokatlanul sokszínű: a saját dalok mellett hallhatók jazz standard-ek, pop feldolgozások, de megmutatkozik az elektronikus vonal is.

Őket követi 18.30-tól az Aurevoir zenekar. A zsámbéki fiatalokból álló csapat sokszínű stílusban játszik: zenéjüket az angolszász beat-folk, a Kárpát-medence népzenéje, ír és balkáni dallamok jellemzik. Ethno-beat muzsikájuk ismertetője, hogy kategorizálhatatlanok, nem szorítják magukat műfaji határok közé.

Este 22.30 perctől a sokak által ismert Mary PopKids következik. A zenekar 2009-ben alakult, 10 év alatt igazi klasszikussá nőtték ki magukat. A soul, funky és elektronikus elemeket is felvonultató zenekar az utóbbi években Magyarország összes nagyobb fesztiválján és klubjában megfordult már. Igazi közönségkedvenc, fülbemászó dallamaikkal, nagyszerű szövegeikkel és minőségi megjelenésükkel hamar belopták magukat sokak szívébe.

Az esti éjfélig tartó nagy buli műsorát DJ Juhász Laci szerkeszti: a közönségtől függően bármi előfordulhat: hiphop, rnb, house, dnb, rock vagy akár dubstep.

A szombat ismét jazz hangulattal indul, 14 órától a Sebestyén Patrik Sextet lép színpadra. A fiatalok főleg saját zenét játszanak, mely nagy részét Patrik komponálja, aki „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató verseny egyik győztese volt. Utánuk következik a Bágyi Balázs Quartet Pocsai Kriszta közreműködésével. A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs a magyar jazz élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Az új felállás zeneiségében a post bop elemekből építkező akusztikus kortárs jazz dominál.

18 órától a Peet Project kínál különleges, felejthetetlen műsort. A nemzetközileg elismert, rendkívül fiatalos és dallamos zenét játszó együttes különlegessége, hogy a funky és pop alapú, némi jazzel fűszerezett hangulatban a zenekar frontembere, Ferencz Péter „Peet” által prezentált hegedűjáték egyenrangú szerepet kap a szaxofonnal és egyéb szólóhangszerekkel.

20.30-tól kezdődik az este nagy koncertje: fellép a 30 éve alakult, több generáció által is kedvelt Animal Cannibals, az egyik legnagyobb hatású magyar rap/hip-hop csapat, akiket a stílus egyik magyarországi előfutáraként is szoktak nevezni. A könnyedebb formákat preferálják, így a humoros, de mégis mondanivalóval bíró szövegeik szélesebb közönséghez is el tudnak jutni. A kannibálok népszerűsége máig töretlen. Szombaton 22 órától ismét DJ Juhász Laci keveri a zenét.

A vasárnapot a népzene és a folklór határozza meg, a megszokottól eltérően nagyon vidám és fiatalos stílusban. Kora délután kezdődik a varázslat: a Magyar Zene Háza gyerekeknek szóló műsorral készül, majd a Vadrózsák Néptáncegyüttes lép fel, akiket élő zenekar kísér. Az együttes Sobri felejthetetlen legendáját mesélik el. Az este nagy fellépője a lüktető, érzelmes és autentikus cigány zenét játszó Parno Graszt. A Paszab faluból érkező zenekar alapfelállása szűken tíz tag, de van, amikor táncosokkal együtt harmincan is a színpadon állnak. Úgy magyarul, mint romani nyelven énekelnek, egy dalban is cserélik vagy egyszerre használják mindkét nyelvet. Műsoruk felejthetetlen élményt nyújt mindenki számára.

Liget Bora választás

Kerestetik a nyár legnépszerűbb roséja! Közkívánatra idén is folytatódik a Liget Bora választás a Rosalián. Közel 50 kiváló rosé verseng a kitüntető címért – van köztük csendes és buborékos is. Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben induló rosék közül a Rosalián minél többet megkóstolni, majd a 3 legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni. Aki szavazatát a helyszínen sétáló hostesseknek adja le, isteni meglepetésben részesül.

Programok gyerekeknek, gyerekekkel

A Rosalia egy igazi családi program, ahol a kisebb és nagyobb gyerekek is találnak maguknak aktív, kreatív, szórakoztató elfoglaltságot. A Liget Budapest Projekt a Szépművészeti Múzeummal, a Mezőgazdasági Múzeummal, a Magyar Zene Házával és a Kézzelfogható Alapítvánnyal közösen számos izgalmas gyerek- és családbarát programmal érkezik a fesztiválra. Amíg a szülők a borokat kóstolják, addig a kisebbek a Liget sátorban kézműves és művészeti foglalkozásokon vehetnek részt, versenyeken próbálhatják ki magukat. Értelmezzük újra a műtárgyakat! A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításához kapcsolódó kézműves foglalkozás keretében a kicsik is felfedezhetik a bennük rejlő művészt. Szombaton és vasárnap a Magyar Zene Háza nemzetközi és magyar népi hangszereket mutat be a sátorban, melyek szabadon kipróbálhatók és „simogathatók”. A Mezőgazdasági Múzeum jóvoltából interaktív foglalkozás keretében a gyerekek a fesztivál minden napján bepillantást nyerhetnek a borospincék világába, megismerhetik a borkészítés főbb eszközeit és kipróbálhatják, hogy mennyi súlyt cipeltek puttonyukban a gazdák. A hangszerkészítő workshop egy sejtelmes és rejtelmes kézműves foglalkozás, ahol egyszerű hangszereket készíthetnek el, és vihetnek haza a gyerekek. Lesz meseóra is, amibe lehet, hogy még apát is bevonják.

A fesztivál teljes ideje alatt a gyerekek kipróbálhatják, milyen kisautóval és kerékpárral közlekedni. A ŠKODA KRESZ Parkban felállított közlekedési táblák és kisautók mókás, de biztonságos szórakozást nyújtanak a kicsiknek. A gyerekek szabadon használhatják a mini járgányokat és kerékpárokat, amíg szüleik megismerhetik az új ŠKODA SCALA-t. A Rosalia alatt a Városliget hatalmas füves területei, focipályái, bmx és roller pályája, játszóterei nyújtanak teljes kikapcsolódást a családok számára.

Liszt + víz + só = kenyér

Nem kétség, hogy rohanó, modern világunkban egyre nagyobb értéke van a hagyománynak, legyen szó kultúráról, elfeledett szakmákról vagy épp a gasztronómiáról. A bor és a kenyér szakrális kapcsolata máig életünk szerves része, gondoljunk csak legfontosabb ünnepeinkre, hagyományainkra, még ha manapság kicsit modernebb köntösbe is öltöztettük őket. Ha bor, akkor csak a jó, minőségi bor jöhet szóba, miért nem jelentkezik ezirányú igényünk mindennapi kenyerünk iránt is? A Rosalia Fesztivál szívügye lett a jó minőségű, hagyományos módon készült kovászos kenyér népszerűsítése, melyet idén a KovászLabor testesít meg, egy olyan szakmai közösség, amely összefogja mindazokat, akik visszahozzák hétköznapjainkba az igazi kenyér ízét. Elhivatott pékek, házipékek, molnárok és gazdák találkozási pontja, akik nap mint nap hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több ember fogyaszthasson újra egészséges, természetes kovásszal készült kenyeret, amely nem csak ízében és összetevőiben, de élettani hatását tekintve is jelentősen különbözik az ipari pékárutól. Céljuk, hogy minél több ember találkozzon az igazi kenyérrel, megízlelje, belehabarodjon és megingathatatlanul élete részévé váljon a minőségi gabonából, élesztő nélkül készült, lassú erjesztésű kovászos kenyér.

A Rosalián a KovászLabor tagjai külön standon vonultatják fel és kínálják kóstolásra saját készítésű kenyereiket: lesznek teljes kiőrlésűek, parasztkenyér jellegűek, rozsból, tönkölyből, alakorból, királybúzából készült veknik, cipók és baguettek, magokkal, aszalványokkal és fűszerekkel bolondítottak, természetesen egytől egyig mind kovásszal készülnek. Az Electrolux jóvoltából a kenyerek egy része a helyszínen is sül majd.

„Láss” csodát! Csukott szemmel a világ

A Rosalia idei rendhagyó programjai vak vagy alig látó társaink különös életére hívják fel a figyelmet. A borok szerelmeseként, de kevésbé szakavatott borkedvelőként is meglepődhetünk, hogy milyen lehet az egyik legtöbb információt adó érzékszervünk, a látásunk nélkül kóstolni, mennyire intenzíven érezhető egy-egy fajta bor sajátos ízvilága! A Láthatatlan Kiállítás standjánál a Rosalia teljes ideje alatt látássérültek szolgálják fel a borokat, lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre, megismerhetjük mindennapjaikat, valamint azokat a játékokat és eszközöket, melyeket nap, mint nap használnak. Igazi családi program, ahol a kicsik is kipróbálhatják a láthatatlan kóstolót, különböző üdítőkkel.

Néhány hónapja nyolc sajátos nevelésű igényű, többségében súlyos fokban látássérült diákkal Európában elsőként elindult a sütőipari- és gyorspékségi munkás szakképzés a budapesti Vakok Iskolájában. Az iskola célja, hogy a hagyományos sütőipari eljárások mellett a tanulók megismerjék a kézműves pékáruk világát, a kovászolás technikáját is. A Rosalián vasárnap a KovászLabor standjánál személyesen is megismerhetjük a Pék Tanműhely diákjait, oktatóit, akik nem csak bemutatót tartanak a pékáruk formázásáról, készítéséről, de néhány fortélyt meg is tanítanak az érdeklődőknek.

A Liget Budapest Projekt sátrába vasárnap kora délutánig a Kézzelfogható Alapítvány hoz programokat. A Tapintható Kiállításon egy látássérült tárlatvezető segítségével tapintás útján ismerheti meg a látogató kortárs képző-és iparművészek valamint különböző fogyatékossággal élők alkotásait. Emellett szemléletformáló, kézműves programokon is részt vehetnek a gyerekek, kipróbálhatják a kosárfonást és agyagozást. Aki pedig szeretné megismerni a tavaly felújított, csak a vakok, gyengénlátók és kísérőik számára látogatható Vakok kertjét, annak egy rendhagyó bejáráson lehetősége lesz megismerni kertet.

Testébresztő jóga

A Városliget ideális környezet a testi-lelki feltöltődéshez. Éppen ezért idén a Rosalia összefogott a hazai jógamozgalom egyik legfontosabb műhelyével, az Amrita Jógaközponttal, hogy vasárnap, közvetlenül a nyitás után, kis ízelítőt adjanak az Iyengar jóga csodálatos világából, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Jöhetnek gyerekek, tinik és felnőttek, 11 órától! Aki tudja, hozza magával saját jóga matracát.

 

A Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget nyitvatartása:

Május 31. péntek                   14-24 óra között

Június 1. szombat                   11-24 óra között

Június 2. vasárnap                  11-21 óra között

Belépés: ingyenes. A borkóstoláshoz 1600 forintért kristály kóstolópohár vásárolandó. Aki május 24-ig elővételben, online vesz poharat, kedvezményesen juthat hozzá. A rendezvény fizetőeszköze az 500 forintért bérelhető és feltölthető Festipay fesztiválkártya, illetve ingyenesen használható az érintés nélküli MasterCard PayPass és VISA payWave bankkártya.

Helyszín: Budapest, 14. kerület, Városliget, Vajdahunyadvár mögötti árnyas rét

 

Tölts el egy szép májusi napot a városligeti fák árnyékában, beszélgess, borozgass, falatozz, élvezd a koncerteket és válaszd ki idei kedvenc rosédat, pezsgődet! A rosé legyen Veled!

 

(Forrás, fotók: Rosalia)