Dupla siker a tállyai Rózsa Györgynek Bergamoban

Idén első alkalommal rendezték meg Bergamoban a „Serendipity Wines” nemzetközi borászati ​​fesztivált és borversenyt. A fesztivál borversenyére 2019. május 17-én került sor a bergamoi Scanzorosciate-ban. A megmérettetésre 10 országból 124 borminta érkezett be, amit egy 40 fős nemzetközi zsűri (szakértők és újságírók) értékelt, akik a világ 14 országából érkeztek Bergamo-ba. Magyarországról egyetlen bor érkezett, az viszont két érmet is szerzett! Ez a szép siker a tállyai Rózsa Györgyhöz fűződik.

A rendszerváltást követően megjelenő tokaji új hullám borászatai sorra jelentek meg Abaújszántótól, Mezőzombortól Erdőbényéig, Tolcsváig szinte mindenhol, miközben fokozatosan Mád és a Mádi Kör vált a nemes átalakulás motorjává. A mádi medencében csak egyetlen település maradt, ahová nem érkezett el a megújulás fuvallata, amely dacosan kitartott, és ellenállt a változásoknak, Tállya.

Rózsa György Tállyai pincéje előtt

Napjainkban Tállya a Tokaji Borvidék egyik legjelentéktelenebb települése, holott a régmúltban meghatározó szerepe volt. Már a XV.-ik században is városként emlegetik, lakossága még a XIX.-ik század közepén is meghaladta Tokajét. Nevét feltehetően a francia nyelvű (vallon) telepesektől kapta, akik a tatárjárást követően érkeztek.

Bár kissé váratott magára, ám a közelmúltban mégiscsak megtörtént a csoda, és egyre több pincészet rukkolt elő kiemelkedő minőséggel Tállyán is. Alkonyi László, a Dudovics , a Szalóczy Pincészet, Hollókői József Pincészete, a Rózsa Pincészet, a Zsadányi Pincészet, valamint a Szent Benedek Pincészet borai hozták meg a nagy áttörést a minőség frontján Tállyán.

Rózsa György kertészmérnökként végzett, majd elvégezte a növényvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakmérnökit, azután szőlész-borász szakmérnökként fejezte be tanulmányait Kecskeméten. Azon kívül, hogy Tállyán jelenleg az egyik legnívósabb családi gazdaságot vezeti, a térség tekintélyes növényvédő szakembere is egyben. Borai egyre szebb eredményeket érnek el, tavalyi tokaji megmérettetésén a Borigó magazin is a legszebb meglepetésnek értékelte szortimentjét.

Rózsa György  családi borászatának legnagyobb területe Tállyán a Nyerges dűlőben van, összesen 6 hektár, amiből 2 és fél hektár van egy tömbben. Szinte a teljes területen a Furmint a dominál, de van mellette némi Hárslevelű, Kövérszőlő, és Sárga muskotály is. Saját birtokának ellátásán kívül számos családi gazdaság növényvédelmét látja el Tállyán kívül még Mádon, Rátkán, Abaújszántón, Telkibányán. Olyan gazdaságok szőlőjének védelméhez segít, mint a Szepsy, a Basilicus, Zsadányi.

Rózsa György az idén első alkalommal megrendezett Bergamoi „Serendipity Wines” nemzetközi borversenyen – a nemzetközi borfesztivál és borverseny az értékek felfedezését fejezi ki megnevezésében – egyetlen borával két aranyat szerzett. A borokat 40 tagu zsűri (a 22 olasz mellett 18 külföldi) bírálta 4 bizottságban.

A beérkezett 124 bormintából 33 szerzett aranyérmet, köztük Rózsa György 2008-as tokaji aszúja a nemes édesborok kategóriájában, valamint az öt újságírói arany közül is kiérdemelt egyet egy Fertő-tó menti Trockenbeerenauslese, továbbá három olasz bor mellett. Rózsa György nevét és borait ideje megismernünk, hiszen eredményei azt sugallják, hogy Tállya hosszútávra megtalálta benne kiemelkedő borász-egyéniségét.

Dékány Tibor