3 kép a legjobb 100-ban

Szőlő-bor témakörben a franciaországi Montpellierben szervezi az OIV (International Organisation of Vine and Wine) minden évben a Terroirs d’Images® fotópályázatot. Az egész világot átszövő fotópályázatot 2014-ben első ízben nyerte meg az egykori keleti blokkhoz tartozó térségből érkező fotóművész, lapunk főmunkatársa, Dékány Tibor. Idén június 13-án nyílik a legjobb 100 képet bemutató kiállítás Marseille (Franciaország) Vieille Charité központjában. Ezen az idei kiállításon három fotó lesz Dékány Tibortól, melyek közül kettő tokaji.

A pályázat anyagának minden évben van egy vezérfonala. Az idei tematika: A bor és a szőlő szakralitása. Egy kultúra rejtélye, az Isteni Nektár. Az idei pályázatra több mint 7000 pályázó műve érkezett be. Ebből a 10 000 feletti képanyagból avatott zsűri választotta ki a legjobb 100 fotót. Ebbe az anyagba került be 3 kép Dékány Tibortól a professzionális kategóriában.

Szent Vince nap Tállyán fotó Dékány Tibor

A szőlő, a bor és a szakralitás szoros kapcsolatban áll egymással: az istentisztelet tárgya, kulturális szimbólum, rituális szertartások eszköze, a szent művészet része. Szőlőültetvények és pincék jelennek meg az ezredéves történelem szimbólumaival, amely összeköti a szőlőt, a bort és az embert. A szőlőt, a szőlőmunkálatokat kövekbe, fákba vésették, fémbe, üvegekbe öntötték, hordófenekekbe mintázták. A szőlőültetvények támfalai, az egyházak tornácai, a pincék tárgya ebből a kultúrkörből merítettek.

A világ minden táján a rendkívüli helyek összekapcsolják a szőlőskertet és a szakrális építészetet az örökkévalóság légkörében: apátság, kolostor, templom, kereszténység, kereszt, kápolna, valamint szent folyók és hegyek.

Feszület a Patricius birtokon fotó Dékány Tibor

A borkultúra a keresztény vallásból nőtte ki magát, lévén hogy az újtestamentum tele van a szőlőről és a borról szóló példázatokkal. A krisztusi történet is szoros kapcsolatot mutat a bor születésével, hiszen a szőlő gyümölcs formájában meghal, eltemetik a pince hordójába, ahonnan egy más minőségben, borként feltámad. A szőlő borrá válásával nagyszerűen megragadható a keresztény mítosz alapmotívuma, Krisztus halála és feltámadása.

A 2019-es téma arra biztatta a fotósokat a világ öt kontinenséről, hogy ragadják meg a szőlő, a bor és a szakralitás között élő kapcsolat.

A kiállítás megnyitója június 13-án, csütörtökön lesz 11:30 órakor Marseille-ben a La Vieille Charité-nál, amit egy koktél-ebéd követ.