A Tokaji Borlovagrend tavaszi ünnepe Mádon

Ez az év – 2019 – a Nagy Tokaji Borárverés szüneteltetéséről szól, így az egyszeri nagy összejövetelt több apró helyettesíti, vagyis kisebb kaliberű programokkal, de sűrűbbre szőve telik ez az év a Tokaji Borlovagrend életében. A Tokaji Tavasz rendezvénynek idén Mád adott otthont. Az egész napi program borkóstolókkal kezdődött, lovag-avatással folytatódott, majd mádi városnézés után a Holdvölgy Borászat pincelabirintusában fejeződött be.

2019 a Borlovagrend számára a kötelékek megerősítéséről szól, így elsősorban a gyakoribb, kisebb léptékű rendezvényekre koncentrál, miközben a Nagy Tokaji Borárverés ezúttal elmaradt. A személyes találkozásokban a bor mellett beszélgetve fontos az összetartozás megszilárdítása, ismereteink bővítése, a borvidék iránt érzett szenvedélyünk elmélyítése.

A Borlovagrend hagyományos tavaszi programja idén a legfrissebb évjárat borainak bemutatásával kezdődött. 2018-ban a rendkívül meleg évjárat következtében a száraz borok alapanyagai korán került hordókba, így a mostani kóstolóra a legtöbb pincészet már a kész lepalackozott borát hozta el. Ezt követően egy varázslatos “utazás” részesei lehettünk térben és időben: 1993-2013 közötti aszúkat kóstoltunk a liszkai, tokaji, tarcali, tállyai, mádi határból. A rendszerváltás után készített első “forradalmi” aszúktól egészen a legfrissebb évjáratokig a természet és az emberi kéz alkotta harmonia mindnyájunkat elkápráztatott. A kóstoló helyszínéül a Mádi Oktatási Központ szolgált.

A borkóstolót követően került sor az új tagok avatására. Új tagjaink Palágyi Krisztina, aki hosszú éveken át dolgozott a Disznókő Szőlőbirtok mai arcának kialakításán, Prof. Dr. Stumpf István alkotmánybíró, aki hegyalja szülötteként személyes ügynek tekinti  a tokaji bor hírnevének öregbítését. Továbbá Daniel LLose, a Jean-Michel Cases, családi szőlőbirtok szőlészeti és borászati igazgatója, aki a 90-es évektől az AXA Millézimes technikai igazgatójaként tevékenykedett és részt vett a Disznókő Birtok 27 évjáratának megszületésében, valamint  Jean-Charles Chapuzet újságírót. Mostantól mindnyájan büszkén viselik a Borlovagrend egységét jelképező sálat, felesküdtek a Borlovagrend eszmeiségére melyet aláírásukkal is hitelesítettek. Tették mindezt annak örömére, hogy gazdagodjon a Tokajt szenvedélyesen szerető emberek tábora.

A program egy rövid sétával ért véget a csodálatos hegyaljai faluban, Mádon: meglátogattuk a zsinagógát és a rabbiházat. Frank Mariann tolmácsolásában bepillantást nyerhettünk a zsidóság egykori életébe, történelmébe.

A séta lezárásaképpen a Holdvölgy Pincészet több mint 500 éves pincerendszerében barangoltunk, mely során a földalatti épített örökség történelmével ismerkedtünk, továbbá a pincészet kiváló boraival. A következő randevú előzetes időpontja június 6. (DT)