Elindult a Nemzeti borkincstár program

fazekas mti vajda jánosTolcsva, 2017. november 7. Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter beszédet mond a Nemzeti borkincstár program elindítása alkalmából tartott rendezvényen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván, a Szirmay-Waldbott-kastélyban 2017. november 7-én. MTI Fotó: Vajda János

Elindult a Nemzeti borkincstár program, amellyel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik el – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Tolcsván.

A miniszter elmondta, a tolcsvai muzeális borpincében 1860-tól őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből. A kormány most közel másfél milliárd forintot biztosít ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a program részleteinek bemutatása során hangsúlyozta: a huszonnegyedik órában sikerült lépni, a pince nagyon rossz állapotban van, így a pincerekonstrukció elkerülhetetlenné vált. Ezzel együtt elkezdődik a borkészlet állagmegóvásával összefüggő borszakmai feladatok elvégzése, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata – mondta. A programot az FM az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével összefogva igyekszik sikerre vinni – közölte a miniszteri biztos. A program 2019. december végéig tart. Közben előkészítik a további lépéseket, például hogyan lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője hozzáfűzte: érdemes megemlékezni Pogácsás Jánosról, aki kezdeményezője volt a muzeális borkészlet létrehozásának még az állami borkombinátban, a hetvenes években.

(Forrás: MTI, fotó: Vajda János)