A ritkaság a magas ár kulcsa

„A hiány minden” – vallja a Sotheby’s Hong Kong ügyvezetője, Robert Sleigh. Legyen szó kínai porcelánról, kortárs festményekről vagy órákról, az ér el csillagászati árakat, ami ritka. És ez igaz természetesen az italokra is. A jó befektetés a magas minőség és a ritkaság kombinációja.

Így ért el tavaly világrekordot egy palack Domaine de la Romanée Conti 558 000 dolláros leütési áron, és így adtak egy egyedi, Michael Dillon ír művész által tervezett palackba töltött, 60 éves The Macallan whiskyért 1,2 millió fontot.

A whiskyk esetében különösen gyakori a hiány jelensége, itt ugyanis az évjáratok, vagy az egyes palackok mögött rejlő történetek, esetleg az eleve limitált kiadású változatok jellemzőek. De az Egyesült Államokban egyre népszerűbbek a limitált tequilák, Nagy-Britanniában pedig a különleges konyakok. A kínaiak pedig az egyik helyi ital, a maotai 0960-as, 70-es évekből származó palackjaiért hajlandóak egyre többet fizetni.

Az eredet hiteles igazolása természetesen a borok és szeszes italok esetében is kiemelten fontos, csakúgy, mint a megfelelő tárolás. Ha befektetési céllal vásárolunk, nem csak az ital minőségének megőrzésére, de a csomagolás és a címke épségének viszonylagos megtartására is érdemes figyelnünk.

(Forrás: Hong Kong Tatler, fotó: Sotheby’s)