„Hiszünk az Egri Bikavérben és az Egri Csillagban”

Az első szőlőtőkéket 1983-ban telepítette Tóth Ferenc és felesége, ekkor fektették le a borászat alapjait, hat hektár szőlőültetvénnyel. Feri bácsi harmadik generációs borászként fogott munkához, lánya, Katalin 2005-ben csatlakozott a pincészet életéhez, otthagyva a bankszektort. Édesapjától folyamatosan tanul a szakmáról; okleveles borbíraként az EBB tagja; hidat alkot a szakma, a kereskedelem és a pincészet között. 2018-ban, a pincészet jubileumi 35. évében számos kitüntetést szereztek, többek között elnyerték a lapunk által alapított, Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat középbirtok kategóriában.

1984-ben kezdődtek a telepítések az Áfrika és az Almagyar dűlőben. Nem sokkal később a Kistályai úton a család tulajdonába került egy pince, amely egyedülállóan a hegy gyomrában terül el ‒ ma már 1200 négyzetméteren ‒ épített boltozat és burkolat nélkül. 2005-ben már 8 hektáros szőlőterületen gazdálkodtak. Volt feldolgozópincéjük, és boraikat Egerben értékesítették. Katalin ekkor otthagyta a bankban fiókvezető pozícióját, és kapcsolódott a pince életéhez. 2018-ra 28 hektárra bővült a területük olyan kiváló dűlőkben, mint az Almagyar és a Síkhegy, a Cigléd és a Marinka. Jelenleg is 8 különböző dűlőben dolgoznak. Pár éve megnyitották a Szépasszony- völgyi pincéjüket is. Céljuk az volt, hogy országosan elismertek legyenek. 2010-ben Tóth Ferenc elnyerte a Gál Tibor Emlékdíjat, 2018-ban pedig az Év Egri Bortermelője mellett az Év Egri Szőlőtermelője kitüntetést is megkapta.

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Az irányok kialakítására párbeszédet kezdeményeztek a vendéglátás és a kereskedelem képviselőivel, Eger városával együtt pedig egy 500 fogyasztóra kiterjedő piackutatást végeztek. Céljuk a borvidék és az egri dűlők ismertségének növelése, több bor magasabb áron történő értékesítése, az egységes borvidéki kommunikáció és a külpiaci aktivitásuk növelése. A Szépasszony-völgy újradefiniálásán, valamint az egységes egri palack megalkotásán és piaci bevezetésén dolgoznak, továbbá szeretnék megnyerni a fiatal borfogyasztók figyelmét. Az Egri Borműhely a nyilvánosság előtt a 2019. februárban, az Egerben megrendezett Szőlészeti és Borászati Konferencián debütált.

A Bor és Piac idei első lapszámában Bozzai Zsófia főszerkesztő Tóth Katalinnal készített interjút a Tóth Ferenc Pincészetről, a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj utáni változásokról, az egri borvidék helyzetéről, az Egri Borműhelyről és a szervezet tevékenységének részleteiről.