Előjegyezhető a Gere-csúcsbor új évjárata

Április 15-éig veszik fel az előjegyzéseket a Gere Kopar 2016-os évjáratára.

A pincészet csak kiemelt évjáratokban készíti el bordeaux-i fajtákból készült házasítását. 2015 után 2016 is szerencsés év volt ilyen szempontból, viszont ezúttal a korábbinál kevesebb palack készült a Koparból, ezért érdemes élni az előrendelés lehetőségével.

A 2016-os évjáratra visszaemlékezve, a tél szokatlanul enyhe volt, az ezután következő fenológiai fázisok, a fakadás, virágzás és zsendülés mind-mind a sokéves átlagnak megfelelően alakultak. Míg az áprilisi és a szeptemberi hónapok az előző éveknél szárazabbak voltak, az év során volt néhány alkalom, amikor rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott le a területekre.

A szüreti időszak szép időjárási körülmények között zajlott le, a szürettel október 20-án végeztek. A fajtákat összességében ideális érettségi és egészségi állapotban, jó cukor-sav egyensúllyal és fenolos érettségben, kedvező íz- és aromaanyagokkal szüretelhették.

A jó évjárat szép borokat adott, a 2016-os Kopar – hasonlóan a 2015-öshöz – gyümölcsös, könnyen szerethető tétel. Már most jó ivású és szép bor, nem a koncentráltság, hanem az elegancia jellemzi. A szőlőfajták aránya az előző évekhez hasonlóan cabernet franc hangsúlyos, ezt egészíti ki merlot és cabernet sauvignon, a bort vegyesen nagy – és kishordóban érlelték.

A 12 palackot tartalmazó ládák a Gere Attila Pincészete webshopjában és a Bortársaságnál is előrendelhetőek, 74.400 forintos áron. A megrendelt tételeket szeptemberben szállítják majd le tulajdonosaiknak.