40 éves jubileum az egri Tóth Ferenc Pincészetnél

1983-ban, 40 éve vásárolta meg Tóth Ferenc az első 6 hektáros területét az egri Áfrika dűlőben. Az idei esztendő erről a jubileumról szól a Tóth Ferenc Pincészetnél, melynek csúcspontját jelentette a december elején megrendezett jubileumi borest. Legismertebb borszakértők, gasztrobloggerek, sajtómunkatársak részvételével zajlott a családi borászat borbemutatóval és gálavacsorával színesített rendezvénye. 

A Tóth Ferenc Pincészet idén ünnepli 40 éves megalakulását. Az évfordulóra pincészetük elérte azt az állapotot, melyet a család valaha közösen megálmodott: tradíciókra épülő, ám korszerű borászat az Egri borvidéken. 40 év kitartó munkájának köszönhetően ma már egy 25 hektáros birtokon gazdálkodnak és egy különleges ötágú pincerendszerben érlelődnek boraik, ahol az elmúlt 15 évben számos beruházás és fejlesztés segítette, hogy egyre jobb, egyre finomabb borok kerüljenek a fogyasztók asztalára.

Tóth Ferenc heroikus munkával építette birtokát, miközben folyamatosan küzdött a tradicionális szőlőfajták, elsősorban a Kadarka, a Kékfrankos kiszorítása ellen. Nem volt olyan Nemzetközi Kadarka Fesztivál Kiskőrösön, ahol ne lett volna elismert résztvevő, és hangadó. Munkásságának elismeréseként 2017. augusztus 20.-án, az ország születésnapján állami elismerést, Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át az egri borászati tradíciók, különösen a Kadarka fajta megőrzését több évtizedes, elhivatottan szolgáló szakmai tevékenységéért, a nevezetes „Várvédő Cuvée” megalkotásáért. Nagy, és megérdemelt elismerés ez annak, aki kiszorított helyzetből építette újjá a családi gazdaságát, és aki az egész borvidék dicsőségére alkotja kiváló készítményeit a Kadarkától a Bikavérig.  Mély elhivatottság kellett ahhoz, hogy a szüleitől az ötvenes évek végén elkonfiskált birtokot újjáépítse. De nem riadt vissza a feladattól, és a kárpótlási földektől kiindulva szervezte újjá birtokát tradicionálisan borászkodó családjának ötödik generációjaként.

A nagy változás 2006-ban következett be a borászat életében, amikor megtörtént a generációváltás, és Feri bácsi lánya, Tóth Kata a férjével együtt átvette a birtok irányítását. Ekkor a pincészet szintet lépett, és egy nagyon szeretett, kedvelt családi borászatból egy minden szempontból professzionális, az ország élvonalához tartozó mintaadó birtokká nőtte ki magát. A szakmai vezetést 2020.-ban Filep Miklós Gergely borászati vezető kezébe került, aki a pincészet kialakult stílusához igazodva nagyfokú hatékonyságot és precizitást vitt a borkészítés folyamatába, ami Vincze Tamás szőlészeti munkájával szoros összhangban működik.

Tóth Ferenc birtoka napjainkra 25 hektárosra duzzadt, melyből 15 hektár 10 évnél fiatalabb telepítés, és kilenc dűlőből áll egybe. Évente mintegy 150 ezer palackot töltenek meg, melyek 80%-a hazánkban kerül értékesítésre, míg 20% exportra kerül. A borászatot a Kistályai úton a hagyományos beépítési szerkezetbe illesztve alakították ki, tradicionális megjelenésű elemek egybefűzésével. A fogadóépület mögött hatágú, 1500 m2-es nagy belmagasságú különleges pincerendszerben érlelődnek a borok, melyben a levegő folyamatos tisztítása légáramoltató csírátlanítóval történik.

A Szépasszonyvölgyben is kialakították saját vendégváró pincéjüket, hozzájárulva ezzel Eger vigalmi negyedének ugrásszerű minőségi fejlődéséhez. Abban, hogy a pincészet professzionális megjelenésben is a hazai borászatok élvonalába került, nagy szerepe van a tulajdonos-ügyvezetői posztot napjainkra betöltő Tóth Katalinnak, aki édesapjától átvéve a pincekulcsot folyamatosan biztos kézzel irányítja a családi birtokot.

Szerkesztőségünktől 2018-ban elnyerték közepes méretű birtok-kategóriában a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. A nagy nemzetközi borversenyeken szerzett aranyérmeiknek se szeri se száma, ám ezek közül mégis kiemelendő, hogy az Egri Bikavér Superior 2013 aranyérme a Mundus Vinin volt az első elismerés, amellyel Egri Bikavért először nemzetközi nagyversenyen elismertek, nagy lépést téve ezzel a márkanév újjáfényezéséhez.

A Tóth Ferenc Pincészet tagja a Fine Wine Association-nek ugyanúgy, mint a Pannon Bormíves Céhnek, melyek összefogják az elit borműhelyeket.  Kis családi melléküzemágból a pincészet kinőtte magát a kontinens vezető borászatai közé. A jubileum alkalmából csak hasonlóan sikeres további 40 éveket kívánhatunk!

DT