Ifj. Tiffán Zsolté a Pannónia Aranygyűrű és Vándorserleg 2019-ben

A Pannónia Női Borrend 2011-től adományozza a Pannónia Aranygyűrű és Vándorserleg-díjat a fiatal, még pályájuk elején járó, de már értékes borokat alkotó tehetséges borászok támogatására, hogy megismertessék tevékenységüket szakmai és fogyasztói körökben. Az ezévi díjazott ifj. Tiffán Zsolt villányi borász lett.

A díjra a saját borral és a borász tevékenységét összefoglaló kisfilmmel lehet pályázni. A a pályázók hitvallását, tevékenységét, eddigi munkásságát bemutató kisfilmeket egy bírálóbizottság pontozza, majd a beküldött borokat vakkóstoláson értékelik. Az összesített pontszámok alapján derül ki, hogy ki nyeri a 14 karátos pecsétgyűrűt és a két évente vándorló serleget. A nyertes a ezeken felül médiamegjelenésekkel, szakmai kapcsolatokkal is gazdagodik a Pannónia Női Borrend és a partnertámogatók jóvoltából.

A nyertest a Bor és Piac magazin főszerkesztője, Bozzai Zsófia kérdezte:

B. Zs.: Hogyan készült a kisfilmed?

T. Zs.: A párommal idén tartjuk az esküvőnket, és megkértem a videóst, hogy jöjjön el hozzánk, készítsen egy olyan kisfilmet rólunk, amely megfelel a pályázati előírásoknak, de a pályázat eredményétől függetlenül önállóan is megállja a helyét. Két legyet szerettem volna egy csapásra ütni: legyen egy jó kis imázsfilm, és pályázhassak is.

B. Zs.: A filmben szépen megfogalmaztad a szőlőtermesztés lényegét: azt mondod, hogy minden évjárat más, de mindig ugyanazt csináljátok: néha a természettel összhangban, néha a természet ellen küzdve.

T. Zs.: Minden hónapban megvan az a munkafolyamat, amit el kell végezni. Ez egy szőlőnél evidens, hogy metszünk, hajtást válogatunk stb., van tehát egy ciklikusság, hogy ez minden évben ugyanaz. Az évjárathatás miatt viszont mindig máshogy néz ki ez a folyamat. A természet mindig más feladatokat állít elénk: egy esős év például teljesen máshogy dolgozik, mint egy forró év.

B. Zs.: Milyen borral pályáztál?

T. Zs.: A 2015-ös Grande Selectionnel. Ez egy borválogatás, egy bordeaux-i fajtapárosítás. Minden pincészetnek van egy csúcsbora általában, és nekünk ez az. Ez egy hordóválogatás: itt nem számít sem a fajta, sem a dűlő. Általában itt új hordót használunk, de ettől függetlenül itt az számít, hogy mikor az újborokat összekóstoljuk a szüret után, illetve a fajtákat egyesével (mert ugye a fajták külön-külön érlelődnek egy évig), és osztályozzuk őket, a legmagasabb osztályozást kapó bor kerülhet csak bele ebbe a házasításba. Ezer és ötezer közötti palackkal készül, tehát kis mennyiség, viszont ez nem is készül minden évben: 2011 után 2015-ben készült – ekkor dolgoztam először együtt nagyapámmal.

B. Zs.: A 2012-es évjáratról is azt mondják, hogy kiemelkedő lett.

T. Zs.: Sokan azt mondják, de én ezzel vitatkoznék. Aszályos meleg volt, forróság, ezért biztos, hogy minden beértett. Én úgy gondolom, hogy Villányban a hidegen fekvő területek felértékelődtek ekkor. Nekünk főleg melegen fekvő területeken van szőlőnk, és azok pedig leértékelődtek, és a túlérettség, lekvárosság volt a borokban. Illetve még azt veszem észre, hogy ezek a borok vagy nehezen érnek, vagy túl gyorsan öregednek, és fekete borok lesznek. Van, aki ezt szereti, de szerintünk ez nem jó. A 2015-ös évjárat nem volt kiemelkedő, mint mondjuk a 2017-es, de tudtunk nagy bort készíteni, ennek példája a Grande Selection.

B. Zs.: Mit jelent ez a díj számodra?

T. Zs.: Én ezt kihívásnak, feladatnak veszem. Még elég fiatal vagyok, pár éve vagyok csak itthon, előtte egyetemekre jártam évekig, külföldön. Most, hogy ezt a díjat megkaptam, a következő években bizonyítanom kell, hogy a vándorserleg nem hiába van nálam.

ifj. Tiffán Zsolt kisfilmje a Pannónia Aranygyűrű Pályázatra

Az előző évek nyertesei Sebestyén Csaba (2011), ifj. Figula Mihály (2013), Keresztes Ákos (2015), valamint ifj. Heimann Zoltán (2017) voltak.

Az idei pályázók névsora:

  • Barabás Barna (Zelna Borászat, Balatonfüred)
  • Butella László (Tokajicum Borház, Tokaj)
  • Kiss Attila (Gyöngyöstarján)
  • Kiss-Gadó Dániel (Martin Pasler Pince, Ausztria)
  • Rókusfalvy Palkó (Etyek)
  • Romsics Bence (Cserszegtomaj)
  • ifj. Tiffán Zsolt (Villány)

A Pannónia Női Borrend 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a kiváló minősítésű magyar borok értékesítésének segítse, valamint a borokat, borászatokat megismertesse a nagyközönséggel. A szervezet kiemelt feladatának tekinti a borfogyasztás népszerűsítését, illetve az ehhez kapcsolódó gasztronómiai lehetőségeket. A borrend megalakulása óta számtalan rendezvényt és jótékonysági programot szervezett.