Az agráriumnak segítséget jelentő intézkedéscsomag jelent meg- frissítés

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként megjelent az első, az agrárium számára célzott segítséget jelentő intézkedéscsomag a Magyar Közlönyben – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

FRISSÍTÉS: Ma 11 órakor bejelentette Nagy István agrárminiszter, hogy június végéig a szőlő- bortermelők is mentesülnek a munkavállalóik munkabérei után a a közterhek megfizetése alól, valamint a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, maximum 7710 forintot. FRISSÍTÉS VÉGE

A legkisebb mezőgazdasági termelők számára is segítséget jelenthet az Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tétele és a keret megduplázása – hívta fel a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millió forintról 200 millió forintra növelték, az agrártárca költségvetési forrásaiból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességi díjtámogatást 100 százalékra emelte, valamint vállalta a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatos költségek 100 százalékának megtérítését

A turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban – a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál – csökkennek a munkáltatói járulékterhek.

A további részletekről kedden 11 órakor adnak tájékoztatást Kovács Zoltán államtitkárral az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt – közölte a miniszter.

(Forrás: MTI/AM, Fotó: Botár Gergely/kormany.hu)