Keresztes Ákos az ″Év Fiatal Borásza″

A Pannónia Női Borrend által létrehozott Pannónia Aranygyűrű Alapítvány 2014. szeptemberében harmadik alkalommal hirdette meg fiatal borászok számára a Pannónia Aranygyűrű pályázatot.

A díj célja pályájuk elején járó, de már értékes borokat alkotó borászok elismerése és felkarolása, valamint nevük és tevékenységük megismertetése mind szakmai, mind fogyasztói körökben. Pályázni a pályázó által készített borral, valamint egy 2-3 oldalas pályaművel lehet, amely tartalmazza a szerző gondolatait a magyar borászat mai helyzetéről és bemutatja elképzeléseit a hazai borászat színvonalának emelése érdekében tett munkájáról, valamint ismerteti saját borkészítési koncepcióját és a pályázatra benyújtott bort.

A pályázatot 2011-ben Sebestyén Csaba, 2013-ban ifj. Figula Mihály nyerte.

A kuratórium – Sebestyén Márta, Borbás Mária, Dr. Csizmadia András, Káli Ildikó, Dr. Kállay Miklós, Kozma Kálmán, Mészáros Gabriella, Szepsy István, Dr. Zilai Zoltán, Árvay Angelika és Keményné Koncz Ildikó – idén Keresztes Ákos Tokaj-hegyaljai borászt ítélte a pályázat győztesének.

Az 1981-bn született Keresztes Ákos családja több generációra visszamenőleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. Ő maga 2004-es diplomaszerzését követően a Dél-Balatoni Szőlőskert Kft-nél helyezkedett el borászként, ahonnan 2005-ben Tokaj-Hegyaljára, a Patricius Borházhoz, majd 2009-ben a Degenfeld Szőlőbirtokhoz került, utóbbi pincészetnél borászati vezető pozícióban. Feleségével 2008-ban alapította meg Tarcalon a Myrtus Pincét, és 2014 óta kizárólag a saját borászatával foglalkozik.

Vallja, hogy Magyarországon a bor nemzeti ügy, és úgy véli, hogy a bor nem csak egyszerűen egy élelmiszeripari termék, hanem több évtized, több generáció munkája és tapasztalata.

A pályázatra 2012-es késői szüretelésű, furmint-kövérszőlő Cuvée-jét nevezte a Vigyorgó-dűlőből. Az ital fele-fele arányban hordó, valamint tartályos érlelést kapott. A cél a minél jobb egyensúly elérése volt. „Legyen ásványos, gyümölcsös, selymes, jól iható, kellemes, ne lógjon ki sem a sav, sem a cukor” – írta a fiatal borász, aki arra törekszik, hogy olyan borokat készítsen, amelyekre szívesen emlékszik vissza az, aki kóstolta.

A győztesnek az arany pecsétgyűrű és a vándorserleg mellett a díj partnerei további nyereményeket ajánlottak fel, melyek segítik munkáját, borai népszerűsítését:

  • a Borkultúra Kft. a Vinagora borversenyen két bor ingyenes nevezését
  • a Hungarokork Amorim 500 darab dugót
  • a TRUST Hungary egy darab 225 literes hordót
  • a VinCE Magazin a VinCE Wine Show-ra egy darab páros belépőt és eladási lehetőséget a VinCE bárban
  • lapunk pedig egy nagyinterjú megjelentetését