Köveskáli Furmint Napok 2019 

Bár Köveskál két vezető borásza – Pálffy Gyula és Szabó Gyula – már évtizedek óta kóstolják össze saját és más vidékekről érkező boraikat, tavaly első alkalommal összefogtak a település gasztro-műhelyeivel, és az érdeklődők elé tárták a kistérség borászati és helyi termékeinek zamatait. A Pálffy Pince, a Mi a Kő, a Káli Kövek, a Káli Art Inn, és a Kővirág összefogásában így idén február 22-24 között másodjára rendezik meg a Köveskáli Furmint Napokat.  Az esemény nem csak a Balaton-környéki Furmintokra szeretné felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy a nyári szezonban teltházzal üzemelő Köveskál egész évben, így télen is nyitott ajtókkal és meleg vendégszeretettel várja a kirándulókat. Az esemény előtt a borszakírók személyesen győződhettek meg a köveskáli gasztrofalu zamatainak egyediségével a Kóstolom Borbárban.

Hazánk egyik varázslatos, természeti értékekkel és építészeti örökséggel gazdagon fűszerezett tája a Káli-medence. Nem csoda, hogy a nyolcvanas évek elkötelezett filmes alkotói újra felfedezték ezt a környéket, melybe a filmezések során a szereplők sora beleszerelmesedett, és itt vásárolt magának otthont, vagy nyaralót. Az így alkotóművészekkel megspékelt falvakban vissza tudott fordulni a pusztulási, elnéptelenedési folyamat, a falvak épületei sorra kezdtek kicsinosodni, és megindult a kulturális élet is. A Káli-medence izgalmas talaj-adottságai miatt a borászat is új korszakot nyitott, melyben a hozamkorlátozással egyre több szépséget tudtak a káli kövekből előcsalogatni.

Pálffy Gyula

Köveskál településen édesapja birtokán kezdett gazdálkodni Pálffy Gyula nagyjából 1988-tól, és folyamatosan került a borászat bűvkörébe. Az akkor induló Balaton-felvidéki borászati filozófia, – ami kiszabadította a borok egyéniségét a szocialista gazdaságok uniformizált világából, és kezdte csillogtatni a helyi értékek zamatait – új lendületet adott a helyi borászok, elsősorban Pálffy Gyula motiváltságának. A generál-szürkeségből fokozatosan tűntek elő a káli kövek sajátságos ízei, melyek inspirálóak voltak a tudatosabb borászkodás irányában. Pálffy Gyula elkezdett kutakodni a térség borászati múltjában, és kiderítette, hogy az Állami Gazdaságok, TSz-ek túlságosan az Olaszrizlingre alapozott telepítései előtt valamikor a Furmint volt az a fajta, ami rendkívül szép eredményeket hozott a medencében, különösen a Fekete-hegyen. Ez az a fajta, amely a legszebben tudja felmutatni a terroir jellegzetességeit. Megindult a közös műhelymunka, az együtt gondolkodás Szabó Gyulával, a Káli Kövek Borászat tulajdonosával, és a közös kóstolások nyomán egyre egyedibb borok születtek, sőt a kalandozások is megindultak borkülönlegességek, pezsgők készítése felé. A pezsgő már az első évjárattal rendkívüli sikereket aratott, így a jövője is stabilizálódott.

Káli gasztromix

Közben a faluban – Köveskálon – megjelentek az igényes vendéglátóhelyek is, így már egy ideje komplex élménnyel tudják várni az érdeklődőket. A település nem olyan nagy, hogy tömegturizmust be tudna vállalni, de egy 100-140 főt alkalmanként kulturált környezetben tud vendégül látni. A közös borkóstolások Pálffy Gyula és Szabó Gyula között jó ideig szűk körben történtek, majd 2018-ban kiterjesztették a nyilvánosság számára is. A Furmint Február rendezvénysorozat keretében megrendezték a „Furmint Napok Köveskálon” eseményt, amin már a borbarátok, érdeklődők is hasonlítgathatják a Káli-medence Furmintjait a Kárpát-medence legjobb Furmintjaival a helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Mi a Kő, Káli Kövek, Káli Art Inn, Kővirág – szervezésében, összefogásában.

DékányT