Ígéretes reszisztens fajták kóstolója Szajkon

rezisztens fajták kóstolója 2019
A már megszokott baráti hangulatban telt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének idei borbemutatója 2019. február 6-án, melyen az intézményben folyó rezisztencianemesítés újabb eredményeivel ismerkedhetett meg a szűkebb szakmai közönség.
A vendégek között olasz, horvát és felvidéki kollégák mellett a helyi és a távolabbi borvidékek bortermelőit, ágazati szereplőit, a kecskeméti és a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, illetve a Szent István Egyetem munkatársait köszönthette Dr. Kozma Pál, a Kutatóintézet igazgatója. A rendezvény házigazdája a szajki Hárs Pincészet volt.
A kóstolón a már korábban megismert és nagyobb területen termesztésbe vont fajták mellett újabb nemesítésekkel is megismerkedhettek a kollégák: a Csanád, az Abigél, a Sylver, a Jázmin, az Andorszőlő, a Pinot regina, a Pamerzs és a Merlin mellett olyan szőlőfajták borait is megkóstolhatták, melyek egyelőre csak azonosító kódszámmal rendelkeznek.
Több ígéretes és sokatmondó fajta mutatkozott be mind a fehér-, mind a kékszőlőfajták körében.
Ezúton is gratulálunk a szőlőfajta-nemesítés áldozatos munkájában elért eredményekhez, és kívánjuk, hogy az elkövetkezendő évjáratban is a most megismertekhez hasonlóan ígéretes eredmények szülessenek.
(sla)