Borbély Tamás az év Fiatal Agrárembere  

A szakmai zsűri Ledó Ferencnek, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökének ítélte a 2018-as Az év agrárembere díjat, Bálint György kertészmérnök és Vancsura József, a gabonatermesztők szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke életműdíjat kapott. Fiatal gazda kategóriában Borbély Tamás lett az év agrárembere. A kitüntetettek munkáját Nagy István agrárminiszter méltatta az egri díjátadáson.

A díj fővédnöke, Nagy István a közlemény szerint úgy fogalmazott, ez az elismerés felhívja az ország figyelmét a kitüntetettekre, méltó helyre emeli az agrárium rangját, miközben új lehetőségeket nyit meg előttük, hogy még többen megismerhessék őket, hiszen példaképekre, motiváló mintákra mindenkinek szüksége van. Mint kiemelte, a 21. század magyar agrárszakemberének hidat kell építenie a tradíció és az innováció között.

A díj védnöke és a szakmai zsűri elnöke, Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója azt mondta: „Magyarország egyik kitörési pontja a mezőgazdaság, ezért kötelességünk gondoskodni a folyamatos, minőségi utánpótlásról és bevonzani a fiatal tehetségeket. Ez a díj kiváló eszköz arra, hogy megmutassuk az agrárpálya sokszínűségét és mindenkinek bepillantást engedjünk a kulisszák mögé”.

Az egyes kategóriákban, agrárinnováció: Pénzes Béla, agrárgépészet: Jóri J. István, állattenyésztés: Petis Mihály, feldolgozó-élelmiszeripar: Hollósy Tibor, fenntartható gazdálkodás: Somosné Nagy Adrienn, fiatal gazda: Borbély Tamás, jövő agrárszakembere: Balla Zoltán, kertészet: Ledó Ferenc, növénytermesztés: Soltész Gyula, növényvédelem: Reisinger Péter lett a győztes.A közönségdíjat a legtöbb szavazat alapján Szebegyinszki Georgina fiatal gazda nyerte.

Borbély Tamás a család Bács-hegyi ültetvényén

A fiatal gazda kategóriában megválasztott Borbély Tamás a legfiatalabb azok között, akik valaha is bekerültek az Év Bortermelője legjobb öt választottjába, és ennek az elit körnek immár hetedik éve állandó tagja. Higgadt, kiegyensúlyozott egyéniségével, alapos tudásával, és különösen marketing terén a Magyar Borkultúra Kht.-nél szerzett nemzetközi kitekintésével a Balaton Borrégió meghatározó egyénisége. A Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke 2013-tól, a Badacsonyi Hegyközség elnöke 2016-tól.

Mint az ünnepségen elmondta, diplomájának megszerzését követően egy budapesti borkulturális cégnél dolgozott, mígnem a 2010-es szüret édesapja hirtelen megbetegedése miatt hazahívta. Bár a családi gazdaságban azóta is fontos szerep hárul szüleire, azóta az irányítást a birtokon ő tartja kezében feleségével és húgával.

Mint mondta, „A legjobban a Bács-hegyen lévő idős, mintegy 45 éves egy hektáros Olaszrizling ültetvényünket dédelgetem, általában a borversenyeken is ez a terület hozza a legjobb eredményeket. A tavalyi Országos Borversenyen is aranyérmes lett az innen származó Karós Badacsonyi Olaszrizling Selection 2015-ös tételünk. Itt komoly terméskorlátozást alkalmazunk, az öreg tőkéket különösképpen nem szabad túlterhelni. Izgalommal várjuk a mellette eltelepített 1½ hektáros ültetvényünk idei termőre fordulását, melynek fele Olaszrizling, másik fele pedig Furmint. Ugyancsak érdeklődéssel várjuk  ½ hektáros Rózsakő szőlőnk idei termését, mert erre a szőlőfajtára már nem csupán mint a Kéknyelű beporzójára, hanem mint értékes bort adó szőlőre is tekintünk.”