Tokaj: Arccal a pezsgő felé!

Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke

Beszélgetés Kalocsai Lászlóval, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnökével

A Tokaji Szőlő-, és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit KFT beruházásában három borászati egység létesül a Tokaji Borvidéken. Nyáron elkészült a hercegkúti, tavaszra befejeződnek a bodrogkisfaludi üzemben is a szerelések, míg az utolsó egység Tállyán fog felépülni. A bodrogkisfaludi üzem átadás-átvételi eljárása a közelmúltban megtörtént. Ebből az alkalomból beszélgettünk Kalocsai Lászlóval, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnökével.

Az augusztusban átadott hercegkúti közösségi borászati központ

Kérdéseinkre Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke a következőképpen vázolta a nagyívű szerkezetátalakító beruházások állását, fókuszban a kisfaludi 10 000 Hl-es borászati üzem küszöbön álló beüzemelésével:

„Augusztusban átadásra került a hercegkúti közösségi borászati központ, ezt követően meg is indult a szüret, és a feldolgozás az új üzemben. A kezdeti lelkesedés nem csökkent menet közben sem, hiszen nagyon sok kistermelő úgy gondolta, hogy behozza az alapanyagot hozzánk, hogy nagyon modern körülmények között készüljenek el a borai. Most úgy tűnik, hogy a borászat 5000 HL-es kapacitása teljesen lekötődik, és ahogy haladunk az idővel, ez a foglalási érték egyre csak nőtt olyannyira, hogy kicsinek is bizonyult a hercegkúti üzem, így nagyon várjuk, hogy jövőre már a második üzemmel megerősödve tudjuk folytatni ezt a programot. A második egység, a bodrogkisfaludi üzem gyakorlatilag már kész van, és folynak a munkálatok a tállyai üzem építésén is. A műszaki átadás-átvétel a bodrogkisfaludi üzem tekintetében már megvolt, most folyik már a technológia beépítése, a prések már megérkeztek, a palackozó, illetve a pezsgőkészítésnek a gépészeti vonatkozása szintén megérkeztek, a napokban jönnek már a tartályok is, a végszerelés természetesen még előttünk áll, de gyakorlatilag ha a másik földtekén lennénk, akkor már tudnánk márciusban szüretelni, most így várunk szeptemberig, amikor nálunk ténylegesen beindulhat a szüret. De úgy tűnik, akár már augusztusi szüret is lehet, hiszen egyre több termelő érdeklődik a pezsgőkészítés iránt is, amihez korai szüret szükséges.

Kalocsai László

Ez az érdeklődés annyira komoly, hogy az első szürethez szerveztünk egy tájékoztató fórumot, meghívtuk az első degorzsáláshoz azt a Champagne-i kolléganőt, aki végig segíti a pezsgőkészítés szakmai munkáját, most eljött, hogy tartson egy előadást nálunk. Aurore Jeudy meg is tartotta ezt mintegy 130 helyi termelő részére, az érdeklődés és a részvétel bőven felülmúlta a várakozást. Az első nap, amikor meghirdettük ezt a Hegyközségi Tanácson keresztül, 25 fő azonnal bejelentkezett a részvételre, így rögtön módosítanunk kellett a helyszínt, mert eredetileg 40 fővel számoltunk. Így aztán stílusosan a kisfaludi üzem tartályterében tartottuk meg az előadást, ahol – mivel a tartályok még nincsenek benne – a 430 érdeklődő kényelmesen elfért. Gondolom az előadás sok embert megihletett arra, hogy ebben az évben már elkezdje a pezsgőkészítést. Természetesen ezt a folyamatot már nem szeretnénk csak úgy szabadjára hagyni, hanem június környékére szervezni fogunk egy újabb találkozót, amikor felkészíthetjük a résztvevőket a szüretre. Már megvan a teljes technológiája a máris működőképes bodrogkisfaludi pezsgővonalnak. A tradicionális pezsgőkészítés mellett adott a lehetőség arra, hogy gyöngyözőbort és habzóborokat is palackozhassanak a helyi termelők. Most úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi kapacitásunkkal körülbelül olyan 200-300 ezer palacknyi pezsgő készítésére alkalmas ma az infrastruktúránk, abban bízom, hogy ezt néhány év múlva már ki is nőhetjük, hiszen sikeresek lesznek a tokajhegyaljai pezsgők. Úgy tapasztaljuk, hogy ezzel jól léphetünk be a világpiacra, hiszen ha bárhol vagyunk, ahol bemutatjuk a tokaji borokat és bejelentjük hogy hamarosan lesz tokaji pezsgőnk is, felcsillan a beszerzők szeme, legyen az egy skandináv monopólium, vagy akár egy tengerentúli importőr. Látjuk hogy a világban a pezsgők fogyasztása fokozatosan növekszik, ez a növekvés évente két számjegyű, amíg az édesborok fogyasztása fokozatosan csökken. Tokaj abban a szerencsés állapotban van, hogy megőrizve az édesboros technológiáját, új alternatívák is feltárulnak előtte, mint a szárazbor vagy a pezsgőkészítés.

A műszaki átadás-átvétel a bodrogkisfaludi üzem tekintetében már megtörtént

Úgy van kialakítva az infrastruktúra technológiája, hogy 40 mázsa szőlő a minimum, amivel részt lehet venni a programban, akik ezt nem érik el, azokat bátorítjuk, hogy fogjanak össze. Pezsgőkészítésnél már kisebb egységekben is tudunk gondolkodni, úgy néz ki, hogy ebben az esetben a minimum olyan 1500 palack körül lesz.

A borvidék hozott egy olyan nehéz, de úgy vélem bölcs döntést, hogy tokaji pezsgőnek csak azt a pezsgőt lehet hívni, ami hagyományos palackérleléssel készül, sőt még azt is meghatározta, hogy csak a Brut, vagy annál alacsonyabb cukortartalmú kategória az, ami beleférhet abba, hogy „Tokaji” néven forgalomba kerüljön.”

(DékányTibor)