Ünnepség a Gellért-hegyi Szent Vince szobornál

A legtöbb Vince-napi megemlékezésre, ünnepségre előrehozottan, az elmúlt hét végén került sor. A fővárosi ünnepségre viszont a szőlővédő szent napján, január 22.-én, kedden került sor a XI. kerület Kemenes-utca Kelenhegyi-úti pihenőnél álló Szent Vince szobornál.

Béky Zoltán, a Promontórium borlovagrend zászlóstisztje az eseményen

A Gellérthegy oldalában, a Gellért-fürdő felett áll Szent Vince szobra, emlékeztetve a szentre, arra a gazdag szőlőkultúrára, ami a Gellért-hegyen a filoxéra-vészig egykor létezett, továbbá a szorgalmas valamikori szőlőművelőkre.

A budafoki Promontorium Borlovagrend szervezésében most hatodik alkalommal rendezték meg Szent Vince szobránál az ünnepséget. A borlovagrend nevében az esemény szervezője, Sárkány Péter méltatta Szent Vince vértanú életét, dicsőséges helytállását, és vértanú halálát. Katolikus szertartás szerint került sor a szobor talapzatánál elhelyezett szőlővessző-köteg megáldására.

Az esemény főszervezője, Sárkány Péter interjút ad

Mivel Szent Vince emléknapja egybeesik a Magyar Kultúra Napjával, Meskó Bánk, a Promontorium Borlovagrend tagja nagy magyar költők műveiből adott elő egy hatásos egyveleget Kölcsey Ferenctől Karinthy Frigyesig. A résztvevők között az emlékezést követően szétosztották a venyigéket, amit ki-ki kertjében eltelepíthet, vagy elvégezheti vele a hajtatást, termésbecslést.

(dékányT)