Heumann és Rejiji együtt a Gundelben

Különleges borokat kóstolhatott a Magyar Sommelier Szövetség tagsága idei első összejövetelén a Gundel étterem Bacchus termében, egyszerre két borászat mutatkozott be szép borsoraikkal. Mindkettőnek közös vonása, hogy boraik Villányban készülnek, ők viszont hazánktól távol születtek, de nálunk találtak rá igazi hivatásukra, nálunk tudták kiteljesíteni egyéniségüket, sorsukat.

Heumann Pincészet

Heumann Erhard és felesége Evelyne Svájcból telepedett a Szársomlyó oldalába.  Evelyne és Erhard tevékenysége azt fémjelzi, hogy mi sül ki abból, ha összeadódik a legkitűnőbb vörösboros terroir egy olyan borkészítési filozófiával, ami egy svájci órakészítő precizitásával jellemezhető. Természetesen a legnagyobb minőség mind a fehérborok, mind a vörösborok terén, amit mára már aranyérmes sikerek sora bizonyít.

A bor a svájci házaspár szenvedélye és hivatása egyben, a minőség a legfőbb alapelvük. Céljuk, hogy csúcsminőségű borokat kínáljanak megfizethető áron. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen napjainkra teljes mértékben integrálódtak a villányi bortermelő közösségbe, és ők is a Villányi Franc sikerén munkálkodnak.

A Heumann Pincészet a Villány-Siklós régióban közel tízhektárnyi szőlőterülettel büszkélkedhetnek a legjobb kitettségű területeken. Birtokaink elsősorban Siklóson és a Villányi-hegység nyugati oldalának déli dűlőiben találhatók. Szőlőterületeik 90 százaléka DHC prémium státuszú.

Nagy meglepetést jelentett 2017-es Rajnai Rizlingjük, mely – dacára a nagy villányi melegeknek – játékos savakkal rendelkezik, és méltán vehetné fel a küzdelmet a legjobb hazai rajnaiakkal.  2018-as Chardonnay-jük is a gyümölcs és a fa tökéletes összhangját tükrözte. A Lagona 2015 vörös alapboruk Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, és Cabernet Franc házasításával. Elképesztő magasságait mutatta fel a Villányi Franc szépségeinek és lehetőségeinek a 2015-ös Trinitas, melyben a cassis, a fekete erdei szeder, meg a ribizli gyönyörűen egészül ki a rumosmeggyes csokissággal. Ha még ezt valamivel űberelni lehetett, az csakis a 2013-as Terra Tartaro lehetett, a családi pincészet bordói házasítása, adu ásza. Élményt jelentett végigkóstolni ezt a szép sort.

Rejiji Borászat

A tevékenysége során Finnországból Pécsre vetődött Reijo Itkonen sorsát néhány éves itt tartózkodása során meghatározó impressziók érték. Két izgalmas és meghatározó szerelem bontakozott ki lelkében mediterrán városunkban egyrészt későbbi felesége Pap Judit, másrészt a villányi borok és borvidék irányában. Közös borászatukat 2012-ben hozták létre Villányban, ahol két szőlőültetvényt vásároltak; egyet a Kopár-dűlőn, egy másikat  a Tenkesen,  Harkányban. Ezekkel a szőlőkkel  a Rejiji Wines  kapacitása kb. évi 7-8000 palack prémium kategóriában.

2016-ban  a borászat  organikus szőlőművelésre váltott. Mivel a Tenkesen lévő talaj  jónak bizonyult,  a közelmúltban, 2016 és 2017 között további kisebb szőlőültetvényeket is vásároltak. Ezeket a területeket újraültetik és hozzácsatolják  a Tenkes szőlőültetvényhez. Céljuk a termőtáj környezetbarát, öko-centrikus használata a természeti körülmények tiszteletben tartásával.

A Tenkesen van a borászat központja, ahol jelenleg 0,65 hektáron Chardonnayt és Cabernet Sauvignont művelnek. A Kopáron 2012-13-ban telepítették újjá az ültetvényüket 0,45 ha Merlot és 0,65 ha Cabernet Franc fajtával. Rocinante elnevezéssel Chardonnay boraikat palackozzák. A pincészet különlegességei közé tartozik, hogy fehér Merlot bort készítenek, valószínűleg az országban egyedülálló módon. Rozéjuk a Rozy, Merlot alapból készül. 2015-ös Blackbird elnevezésű bársonyos Kopár Merlot-juk  olyan szépen muzsikált, mint egy nagyzenekar. Nehéz eldönteni, hogy a Merlot-Cabernet alapú Felice cuvée-jük ennél is gazdagabb volt-e, annyi azonban bizonyos, hogy mindkettő 90 pont feletti nagybor. Mégis a pálma talán a Kopár Super Franc-é lehetett. Külön örömöt jelent, hogy a Reijo Itkonen – Pap Judit házaspár Budapest talán leginkább minőséget jelentő borbemutatót üzemeltet a Párizsi utcában, és így ők nem csupán borászati szerepkört töltenek be, hanem integrátorok is egyben, akik felvállalták a magyar borok megismertetésének és bemutatásának szerepkörét is az elsősorban külföldi turisták által látogatott CultiVini Borgalériában.

(dékányT)