Már készülőben van Hercegkút 2018-as bora

2018 augusztusában adták át Hercegkúton a Tokaji Szőlő-, és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit KFT beruházásában a település határában álló közösségi borászatot, amit Salamin Ferenc tervei alapján építettek. Ebben az új létesítményben készül 73 mázsa szőlőből a település saját közösségi bora.

Rák József, Hercegkút polgármestere

– Két éve megkértük a település borászait, álljunk elő a hercegkúti borral – mondja Rák József, Hercegkút polgármestere. – Akkor borokat adtunk össze, le is palackoztunk 598 üveggel. Most változtattunk és az önkormányzat a Hercegkúti Világörökségi Pincesorokért Egyesülettel közösen arra kérte a tavalyi szüretkor a borászokat, hogy adjanak szőlőt a Hercegkúti borba, amelyet a helyi közösségi borászati infrastruktúra központban dolgoznak fel. A felhívásra 46 termelő és közösség jelentkezett. Összesen 73 mázsa és 59 kiló szőlőt adtak össze. Egy mázsa szőlőből 86 palack bor készül. A címkét mi terveztük, az gyakorlatilag megegyezik a két évvel ezelőtti Hercegkúti boréval, a hátuljára pedig mindenki a saját ízlésének megfelelő címkét rakhat. Rendkívül jó minőségű furmintot és hárslevelűt adtak össze a gazdák és egy 8-10 gramm maradványcukorral rendelkező félszáraz bor lesz idén Hercegkút bora.

Ez a bor az összefogás szimbóluma, kereskedelmi forgalomba nem hozható.

– Nem is ez volt a cél, hanem a közösségi élmény. Az előkészületek, a szüret, a készülő bor közös kóstolása összekovácsol egy önkéntes alapon létrejött közösséget – mondja Rák József.  (forrás: boon.hu)