Átadtuk az elismerő oklevelet a Tóth Ferenc Pincészetnek

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2018 díjat a középméretű birtok kategóriában október 11-én adta át a zsűri képviseletében Dr. Szakács László lapigazgató és Bozzai Zsófia főszerkesztő a családi borászat részére Egerben.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepi eseményen a Tóth Ferenc Pincészet képviseletében Tóth Katalin ügyvezető elmondta: idén 35 éves a pincészet, sok-sok kihívás, öröm és kiváló szüret van a hátuk mögött. Hozzátette: vallják, hogy a borok minősége a szőlőben dől el, és mivel ültetvényeik a legkiválóbb egri dűlőkben találhatók, így a pincészet magas színvonalú működése hosszú évtizedekre biztosított. Dr. Szakács László ezt követően ismertette hat éve indított Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat alapjait, koncepcióját. Elmondta, hogy a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok alkotják a Középbirtok kategóriát, melyben a zsűri pontozása alapján idén a Tóth Ferenc Pincészet érte el a legjobb eredményt.

Bozzai Zsófia, magazinunk főszerkesztője röviden összefoglalta, hogyan működik 100 pontos értékelő rendszerünk. Dékány Tibor, a Bor és Piac rovatvezetője ezt követően megindokolta, hogy miért esett idén a választás erre az egri borászatra és szőlőbirtokra, méltatta ahogy Tóth Ferenc, egy sokgenerációs egri bortermelő család sarjaként – akitől a kommunista hatalom elvette a családi birtokát – több évtizedes kitartó és szorgos munkálkodással újjászervezte azt, miközben energiájából jutott a Szépasszonyvölgyi pincészetek színvonalának emelésére is.

A zsűri tagjaként Dr. Bálo Borbála. egyetemi docens, tanszékvezető dióhéjban összefoglalta az Egri Borvidék helyét és szerepét az ország bortermelésében. Felvázolta azt a pályát, melyet a jövőben a bortermelés az egri térségben befuthat. A díjátadón képviseltették magukat az idei Kisbirtok, valamint Nagybirtok kategóriák győztesei is, és a díjátadást követően lehetőség nyílott a résztvevők számára mindhárom kategória-győztes borainak kóstolására.

Tóth Ferenc borászata 2017 után idén is bekerült a legszebb birtokok döntős mezőnyébe, és idén már meg is nyerte a saját kategóriáját. A tavalyi évben más elismerés is kijutott a pincealapító Tóth Ferencnek, hiszen augusztus 20.-án, az ország születésnapján állami elismerést, Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át az egri borászati tradíciók, különösen a Kadarka fajta megőrzését több évtizedes, elhivatottan szolgáló szakmai tevékenységéért, a nevezetes „Várvédő Cuvée” megalkotásáért. 1983-ban, éppen 35 éve vásárolta meg Tóth Ferenc az első 6 hektáros területét az egri Áfrika dűlőben. Az idei esztendő erről a jubileumról szól a Tóth Ferenc Pincészetnél. Örömünkre szolgál, hogy Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2018 középméretű kategóriás első helyezéséről szóló oklevél átadásával fokozhattuk az idei jubileumi esztendő fényét.