Agrárágazat: Óvatos bizakodással 2019 felé

DSC 0838

A magyar agrárvállalkozások óvatos bizakodással várják az új évet, az általános hazai élelmiszerkereslet és a gazdasági szabályozás kedvező alakulására számítanak, ám a gazdálkodási környezetet és a világpiaci helyzetet borúlátóan ítélik meg – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az OTP Agrár megbízásából készített felmérésben.  

Az agrárvállalkozások az ősszel készített felmérésben a hitelhez jutásban is némi könnyebbségre számítottak jövő évtől – olvasható a közleményben.
A GKI szerint a piaci várakozások ellentmondásosan alakultak: miközben a válaszadók belföldön és a külpiacokon is a saját termékeik iránti kereslet csökkenésére számítottak, aközben minden termékcsoportnál az eladási árak emelkedését várták, különösen a szántóföldi növények esetében.

DSC 0861
A válaszadók szerint az elmúlt időszakban a szántóföldi növénytermesztés termésátlagai némileg nőttek, de a kertészetben és az egyéb növénytermesztésben a kedvezőtlen időjárás miatt nem.
A válaszadók nem tervezték az állatlétszám emelését, sőt a baromfi és a szarvasmarha állomány fogyását jelezték előre.
Az agrárvállalkozások csekély létszámemelést terveztek a következő félévre, igaz, az üres álláshelyek száma is alacsony.
A válaszadók 61 százaléka nem tervezett beruházást a következő félévben, akik mégis, azok közül legtöbben a növénytermesztés gépeit és épületeit akarják fejleszteni. A beruházások finanszírozása során elsősorban saját forrásra kívánnak támaszkodni, másodsorban pedig támogatásokban reménykednek. A bankhitelek iránt mérsékelt az érdeklődés.
Három évre előretekintve a válaszadók a belföldi és a külföldi kereslet növekedésére számítanak, s kedvezően ítélik meg az élelmiszeripar kilátásait is. Emellett az általuk használt földterület kismértékű csökkenését is valószínűsítik.
A válaszadók meglepően mérsékelt borúlátással ítélték meg az EU Közös agrárpolitikájában várható reformok hatásait – közölte a GKI. (MTI)