Első nemzetközi konferencia a növénytermesztés sokszínűbbé tételéről, Budapesten

MKi növényi diverzifikáció

Az első növénytermesztési diverzifikációról szóló európai konferencia 2019. szeptember 18-21. között, Budapesten kerül megrendezésre az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében. A nemzetközi tudományos konferencia arra keresi a választ, miként lehet a növénytermesztés sokszínűségének fokozásával megerősíteni és fenntarthatóbbá tenni élelmiszertermelő rendszereinket, a termelékenység, az ökoszisztéma-szolgáltatások, valamint az erőforrás-hatékony értékláncok fenntartásával. Az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja által támogatott DiverIMPACTS projekt (melynek az ÖMKi is partnere) társprojektjeivel ― Diverfarming, DIVERsify, ReMIX, LegValue és TRUE ― közösen rendezi a konferenciát.

(Budapest, 2019.09.10.) A növénytermesztés időbeli és térbeli diverzifikációja a vetésforgó bővítése, a másodvetés és a köztes vetés segítségével alapvető fontosságú az agro-ökológiai alapelvek gyakorlati megvalósításában. Ennek ellenére a változatosabb gazdálkodási rendszerek csak akkor fognak tudni elterjedni, ha a gazdálkodók és a társadalom is értékeli azok hasznosságát, vagyis ha sikeres termékpályák épülnek a diverzifikáció terményeire, illetve a szakpolitika is támogatja ezek megvalósulását.

A konferencia az alábbi témakörökre épül: a mezőgazdasági, illetve élelmiszertermelési rendszereink diverzifikációjának tudományos vonatkozásai, a növényi diverzifikáció gyakorlati megvalósítása különböző értékláncokban, a növénytermesztési diverzifikáció szakpolitikai vonatkozásai. A konferencia kiemelt témái az alábbiak:

 

  • a növénytermesztési diverzifikáció haszna, gyakorlati tapasztalatok
  • a diverzifikációt elősegítő ösztönzők az értékláncokban
  • a változatos növénytermesztési rendszerek teljesítmény-értékelésének lehetőségei
  • a növénytermesztési diverzifikációt elősegítő, a termékpálya szereplőit összekötő és támogató megközelítések
  • szakpolitikai ajánlások a mezőgazdasági rendszerek diverzifikáció irányába történő átalakításához.

 

A konferencia programja:

 

  • Plenáris előadások 5, a mezőgazdasági, illetve élelmiszertermelési rendszerek diverzifikációjában kiemelkedő tudással és tapasztalattal rendelkező vezérelőadótól.
  • Mintegy 20 párhuzamos szekcióülés és vitafórum aktuális témakörökben, mint például a növénytermesztési diverzifikáció termékeinek értékesítése vagy a fajkeverékek tervezése és optimalizálása.
  • 4 műhelymunka a növényi diverzifikáció európai elterjedésének elősegítéséről, a hüvelyesekre alapozott élelmiszertermelési rendszerekről, valamint a növénykeverékek létrehozását célzó nemesítésben rejlő lehetőségekről és kihívásokról.
  • Több mint 70 poszter és előadás.
  • Két izgalmas választható kirándulás.

A konferencia egyedülálló lehetőséget biztosít a témában érintett kutatók, gyakorlati szakemberek, szaktanácsadók, döntéshozók és más érintettek számára a találkozásra és a növénytermesztési diverzifikációval kapcsolatos tapasztalatok megosztására.

A konferenciát a DiverIMPACTS Európai Uniós projekt hívta életre a Horizont 2020 kutatási keretprogram által támogatott növényi diverzifikációs klaszter többi tagjával Diverfarming, LegValue, DIVERSify, ReMIX és TRUE karöltve. A klaszter célja, hogy technikai, szervezeti és intézményi innovációkkal megszüntesse a növényi diverzifikáció széleskörű elterjedésének akadályait, és elősegítse a változatos növénytermesztési rendszerek létrejöttét és működését.

(Forrás: ÖMKi)