Aszúval komplex a karácsonyi édességek élvezete

Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért ne legyen az ugyanolyan emlékezetes? A birsalmasajt meg a zserbószelet után lássunk most még három karácsonyi klasszikust!

Bejgli

A mai Lengyelország területéről származó, hozzánk osztrák közvetítéssel érkező sütemény lassan 200 éve jelent biztos pontot karácsonykor az asztalunkon. Hosszú ideig a mákos és a diós változat volt ismert, de ma már a gesztenyés és az aszalt gyümölcsös variációk, illetve mindezek kombinációi is kedveltek. A sütőből kikerülő bejgli a legtöbb családban több étkezést is végigkísér, és erre alkalmas a tokaji aszú is. Ha mindössze egy-egy pohárral iszunk ebből a gazdag, koncentrált borból, tegyük vissza a dugót, a hűtőben ilyen állapotban is megőrzi értékeit egy-két hétig.

Puszedli

Mint sok más édesség, a puszedlik is osztrák közvetítéssel érkeztek hozzánk, majd váltak a 20. századra nemcsak itthon, de az egész közép-kelet-európai régióban az adventi időszak meghatározó süteményévé. Ez a több hétig is eltartható finomság rengeteg változatban készülhet, elég csak az alapanyagok kapcsán a különböző fűszerezésekre, dióra, mandulára gondolni. A méz ízt és textúrát befolyásoló jelenléte miatt az aszú ebben az esetben is logikus választás, hiszen mindkettő közös jellemzője a koncentráció és az édesség.

Mézeskalács

Végül, de nem utolsósorban következzen az ősi gyökerekkel rendelkező mézeskalács. Az ókori görögök misztikus erőt tulajdonítottak a méznek, ami átsugárzott a felhasználásával készült tésztaételekre is: Püthagorasz a legenda szerint állat formájú mézeskaláccsal áldozott valódi állat helyett az isteneknek. A különböző formákat kiszaggatni és díszíteni igazi családi program. Ahol mézeskalácsot sütnek az ünnepekre, még szenteste után is gyakran előkerülnek a mézeskalácsos dobozok, így az ünnep hangulata, pláne egy pohár aszú társaságában, hosszan kísér majd.

Ha az ünnepek során tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!