Cuk Lajosnál Alsólendván

C 0206

Cuk Lajos a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének alapító tagja, ezen túlmenően a Magyar Bor Akadémia tagja is, a Lendva-hegyaljai borászok vezéregyénisége. Megkerestük, hogy értékelje idei szüretének eredményeit.

Szüret utáni képét mutatja a Zalai Borvidék egykori déli bástyája, a Lendvai-hegy. A leszüretelt ültetvények levelei a környező fákkal, bokrokkal a permanens sárgától a cinóber vörösig az őszi természet teljes színkörét felcsillantják. A Lendva-hegyre jellemző birtokszerkezet napjainkra is változatlan képet mutat. Tito Jugoszláviájában nem volt kuláklistázás, nem volt kitelepítés, a Lendva-hegyen is mindenki megtarthatta és művelhette szőlőjét. A szőlőparcellákat nem táblásították, mert nem volt tsz. A völgyből a hegyre felfutó nadrágszíj-parcellák túlélték a kommunista rendszerváltást, de ugyanúgy túlélték Jugoszlávia széthullását is. Itt nem volt privatizáció, nem volt kárpótlás sem, mert senkitől nem vették el a földjét. Az ember azt hinné, hogy a kilencvenes évektől ott is megindult a nagybirtokok kialakulása a kis családi birtokok rovására, de nem történt semmi ilyesmi, a Lendva-hegy gyakorlatilag ma is azt a képet mutatja birtokszerkezet terén, mint a múlt század negyvenes éveiben. 1-2 hektáros területeket kezelnek a gazdák ma is.

Cuk Lajos már a startnál előreugrott a mezőnyben. Még mint állami cég alkalmazottai nyitottak egy virágüzletet Muraszerdahelyen a nyolcvanas évek elején, aztán később egyet már önállóan Lendván is. Volt, hogy tizenöt hektáron termeltek krumplit, húsz hektáron liliomot. A munkával sohasem álltak hadilábon, negyven-ötven tonna salátát termeltek évente, miközben díszbokrokat, virágokat neveltek. Szlovénia önállóságának megteremtésekor már biztos lábakon álltak. Virágkereskedés, hosszú szőrű skót felföldi marhákból álló állatfarm mellett két és fél hektáros szőlőterület a Lendva-hegy legjobb kitettségű oldalain, borászat panzióval és vendéglátással a hegy legmagasabb pontján, ez a Hisa Vina Cuk Borház.

C 0188

A Lendva-hegy a legmagasabb pontján, a lármafa szomszédságában áll a Hisa Vina Cuk Borház

Cuk Lajos 250-300 m. magasságban lévő 2,5 hektáros birtokán 11 szőlőfajtával foglalkozik. A hegyen alapvetően a fehérszőlők érzik jól magukat ugyanúgy, mint nálunk a Balaton-melléki borvidéken, amitől csupán párszáz méterre van. Cuk Lajos azonban fontosnak tartja a kékszőlők termesztését is, így jelenleg 50-50%-ban vannak területén képviselve a kék és fehér fajták.

A fehér fajtákat az Olaszrizling, a Rajnai Rizling, a Szürkebarát, a Pinot Blanc, a Sauvignon Blanc, valamint a Sárga Muskotály képviseli, melyek a pezsgőkészítéshez is kiváló alapanyagot jelentenek. (Csak apró érdekesség, hogy a Rizling neve Szlovéniában is Rizling, míg Horvátországban Grasevina.) Ezek a fajták nem csupán a pezsgőkészítéshez nyújtanak jó alapokat, hanem könnyű, friss borokhoz is, amiből Cuk Lajos tavaly csinálta meg az első kollekcióját, természetesen sikerrel.

C 0214

A borház körüli kertben mindig üde színfoltokat adnak az igényesen összeállított növénycsoportok

Cuk Lajos úgy véli, Lendván a páratlan évek a férfias évjáratok, ezek adják a legjobb alapanyagokat. Emlékezetes volt itt a ’95-ös, a ’97-es, aztán később a 2003-as, 2005-ös, 2009-es, majd az igazi csúcsot a 2011-es adta, ekkor készítette el csúcsborát, az Aranymetszést is. A Pinot Blanc ültetvényében szüret idején elvágta a szálvesszőket, és a fürtöket fenn hagyta a tőkén. A szőlők 19,5-es cukortartalma így másfél hónap alatt felment 26-ra, 27-re, míg a savtartalma állandó maradt.

C 0172

A Szentháromság kápolna alatti meredek területről származik a pincészet egyik csúcsborának – a Hadik Vére cuvée-nek – alapanyaga.

Cuk Lajos fontosnak tartja a hozamkorlátozást, nézete szerint így lehet az évjáratokat egyensúlyban tartani. A prémium kategóriájú borok esetén nagyjából az 1 tőke – 1 palack bor arányt tartja, ami a friss nyári borok esetén 1 tőke – 1 1/2 palack borra módosul. Maga készíti a bort, de a traktoros munkákat is ő végzi, lánctalpas traktora a helyenként 35o-os meredekségű hegyoldalon is felmegy, ezeket a feladatokat nehéz is volna másra bízni.

Idén a Cuk-birtokon augusztus 28-án kezdték meg a szüretet a pezsgő-alapborokhoz Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Sárga Muskotály sorrendben. Ezt követte a rozénak való szüret, majd szeptember 20-tól jött a kétféle Rizling szürete, melynek mintegy 20%-át érte el a nemes rothadás. Október elejétől álltak neki a kékszőlő szüretének a Pinot Noir-ral, amit a Kékfrankos követett, majd a Cabernet Sauvignon zárt.

C 0325

A Hisa Vina Cuk Borház egész évben nyitva áll a borgasztronómia kedvelői részére

Összességében – azzal együtt, hogy 2018 páros esztendő – nagyon szépen zárult a szüret a Cuk Pincészetnél. Cuk Lajos úgy véli, a szépen beért, akár töppedésnek indult szőlő eredményezi a legjobb minőségű bort. „Amit Isten megadott, abba szabad-e nekünk, embereknek beavatkozni?”-teszi fel a kérdést borászi gondolkodásának igazolásaként.