Az aszúborokat ünneplik Erdőbényén

Tokaj-Hegyalja legismertebb nevezetessége, az aszúbor áll az 4. Aszú Ünnep programjának középpontjában pénteken és szombaton Erdőbényén.

Befejezéséhez közeleg az Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján projekt, amelynek egyik helyszíne Erdőbénye, ahol a kádárok munkáját, történetét bemutató Kádárház létesül. Az új élménypont megnyitását követően számos új programlehetőséget ígér, az érdeklődők azonban már az Aszú Ünnep során betekintést nyerhetnek annak kínálatába – tájékoztatott a Tokaj Borvidék Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

Mint a közlemény felidézi, a legenda szerint az első aszúbor elkészítése Szepsi Laczkó Máté nevéhez fűződik, aki Erdőbényén élt a 17. század első felében.

Tisztelegve az aszúbor és Tokaj-Hegyalja különleges kapcsolata előtt idén is megmérettetnek a legjobb hegyaljai aszúk. A borversenynek otthont adó Szepsi Laczkó Máté emlékházban az érdeklődők megismerkedhetnek az erdőbényei kulturális hagyományokkal, a helyi mesterségek eszközeivel.

A múlt századokban a zsidó és görög kereskedők az értékes tokaji bor szállítására minden évben rengeteg hordót rendeltek a helyi kádármesterektől. Az Aszú Ünnep résztvevői a kádárok évszázados hagyományait is megismerhetik, eszközeiket pedig nemsokára az élménypontként megszülető Kádárház mutatja be, ahol a látogatók workshopokon, csapatépítőkön, rendezvényeken maguk is bepillanthatnak a kádárok világába.

Az Aszú Ünnepre kilátogatók tanúi lehetnek egy csak Erdőbényén előforduló táncfajtának, a kádártáncnak is: ennek során öt táncos jellegzetes sapkában, hordóabroncsokkal táncolja el a hordókészítés minden fontosabb elemét, előadásukat a híres pohárforgatással zárva.

(Forrás: MTI)